Bevállaltuk a meztelen szaunázást Bükfürdőn

Ha kialakult szokásaink vannak a szaunázást illetően, akkor bizony, ragaszkodunk is hozzájuk. De néha igenis jó kimozdulni a komfortzónából, és megpróbálni az ismeretlent, befogadni az újat. A szaunázás esetében ez hatványozottabban igaz lehet.


Ha kialakult szokásaink vannak a szaunázást illetően, akkor bizony, ragaszkodunk is hozzájuk. De néha igenis jó kimozdulni a komfortzónából, és megpróbálni az ismeretlent, befogadni az újat. A szaunázás esetében ez hatványozottabban igaz lehet.

Nemrég Bükfürdőn jártam, ahol megismertem a Bükfürdő Gyógy-és Élményfürdő új, 150 főt befogadó szauna világát. A hazai viszonylatban kifejezetten hatalmasnak számító szauna rész egy új szárnyban kapott helyet. Modern, színes kialakítása és színvilága profizmusról árulkodik. A szaunavilágban 8 különféle szauna látogatható.

Találunk itt egyszerre 26 főt is befogadó klasszikus Finn szaunát, 85-90°C-os forró levegő és 10-30%-os relatív páratartalommal. A kisebb, 8-9 fő befogadására alkalmas Herbál kabint alacsonyabb, 70°C-os hőmérsékletével és finom illataival inkább azoknak ajánlják, akik először próbálják a forró légfürdőt, vagy akik nem szeretik a túl magas hőmérsékletet. A jótékony hatásokat különféle gyógynövényekből párolgó aromák egészítik ki, így a légutak tisztítására kifejezetten ajánlható. Külön érdekesség volt a 14 nm-es Kristály gőzkabin, ahol jóval alacsonyabb hőmérséklet, vagyis 45°C tapasztalható, azonban a 100%-os páratartalom mellett kíméletesebben izzadhatunk. De persze felkereshetjük az infraszaunát, a tepidáriumot vagy az aroma kabint is, mindegyik csodásan új és higiénikus.

Ami azonban a legjobban tetszett, az a kertben várt ránk. Egy külső épületben helyezték el az Ördögszaunát (itt 100°C uralkodik) – ezt inkább meghagynám az uraknak – és a Finn erdei szaunát. Fantasztikus szauna szeánsz fogadott minket, ahol Tompek Attila, többszörös szauna bajnok tartott ízelítőt abból, milyen élmények várnak ránk egy szauna szertartás alatt.
Azt talán már mondanom sem kell, mennyire fontos, hogy fürdőruha nélkül látogassuk a szaunát, és mennyire nem számít ebben a közegben a meztelenség – mi is ezt tapasztaltuk, pedig elég sokan üldögéltünk a szaunapadokon.  A hatalmas fürdőlepedőkbe takarózva kellőképpen el tudjuk takarni magunkat az idegen tekintetek elől, így a teljes meztelenség mégsem kívánalom.

Többféle zeneszám szolgálta a hangulat megalapozását, így olasz melódiára, meditációs zenére vagy éppen kemény rockra lengtek a zászlók, a törülközők. Egy szeánsznak ugyanis nem csak az a lényege, hogy épp bőrradírozó vagy hidratáló krémekkel ápoljuk a bőrünket, de az is nagyon fontos, hogy milyen ritmusban, milyen intenzitással keverje szauna mesterünk a felhevített levegőt. Mint Attila elmondta, nem csak fizikailag kell topon lennie, de pontosan tisztában kell lennie azzal is, hogy a szaunában tartózkodó vendégek mire vágynak, hogyan érzik magukat. Egy jól felépített szeánsz végén ugyanis annak a bizonyos borzongásnak be kell következnie.

Aki még nem tudja, milyen is ez a csontig hatoló, tűzforró borzongás, annak javasoljuk, mindenképpen próbálja ki. A felpezsdült állapot és a feldobottság garantált lesz!

Címkék: