Profilom 2018. február 18. Vasárnap - Bernadett

Ezeket biztosan nem tudtad a szaunáról


A szauna sokkal több egy kövekkel vagy fával fűtött meleg helyiségnél, ahova izzadni jár az ember. Számtalan izgalmas tény és kutatás kapcsolódik hozzá, amelyekből kiválogattuk a legérdekesebbeket.

A legrégebbi szaunára utaló tárgyi leletek 1112-ig vezetnek vissza, amikor földbe vájt gödrökben hódoltak az izzadás szenvedélyének. A szent helynek is tartott gödrökben szültek a nők, és a haldoklók is gyakran itt távoztak el.

Egy németországi kutatás során óvodásokat vontak be a szaunázásba hetente egyszer. A 22 gyerek a kísérlet alatt sokkal egészségesebb volt, mint a kontroll csoport tagjai, akik náthától, fülgyulladástól és légúti problémáktól is szenvedtek, és összességében kétszer annyit hiányoztak az oviból, mint szaunázó társaik.

A finnek néphite szerint szaunázni járnak a manók, tündérek és a visszatérő szellemek is, így vannak olyan időszakok, amikor az emberek elkerülik a szaunákat, nehogy összefussanak a túlvilági lényekkel.

A szaunázás segít az alvásproblémák legyőzésében és a másnaposságot is hamarabb elfelejted egy jó szaunázás után.

A szaunában a magasabb padokon mindig melegebb van, mint az alacsonyabban állókon, de a legmelegebb a fűtőtesttel átellenben lévő sarok.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook