Profilom 2017. augusztus 23. Szerda - Bence

Ezért nem izzadsz a szaunában


A szauna fogalma eggyé vált a forrósággal és az izzadással, aminek jótékony hatását is köszönheti. Csakhogy a szaunában nem izzad mindenki egyformán, könnyen előfordulhat, hogy 10 perc alatt nálad sem indulnak be ezek a folyamatok. Meg is mondjuk miért.

Hiába hisszük, hogy a szaunában nemtől, kortól és edzettségi foktól függetlenül öt perc után már mindenkiről szakad a víz, a tapasztalat ezt koránt sem támasztja alá. A nők és az alacsonyabb testtömeg index-szel rendelkezők általában később kezdenek el izzadni és annak intenzitása is alacsonyabb. Ez nem azért van, mert valamit rosszul csinálnak, egyéni sajátosságról van szó, amelyet rengeteg minden befolyásol, kezdve a genetikától. Ha nyáron is kevéssé izzadsz, akkor a szaunában is hasonlóra számíts. És ez fordítva is igaz.

Vannak azonban olyan praktikák, amivel beindíthatod az izzadást. Először is válaszd ki a helyiség legmelegebb részét. Többszintes padok esetén, mindig a legfelső szintet válaszd, lehetőleg átlósan a fűtőtesttől, mert ez a szauna legmelegebb pontja. Itt melegszel át a legkönnyebben.

Ezen kívül nagyon fontos a testhelyzet is. Ha ülsz, akkor a lábad és a fejed eltérő hőmérsékletűre melegszik a helyiségben lévő egyenetlen hőeloszlás miatt, és ez nehezíti az izzadás elindulását. Ennek kikerülésére válaszd a fekvő testhelyzetet.

Ha érdeklődsz a szaunák iránt, látogass el oldalunkra, és tudj meg mindent a rekreáció ezen formájáról.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook