Profilom 2018. március 20. Kedd - Klaudia

Ezzel a bőrproblémával ne menjen szaunázni


A szaunázás rengeteg egészségügyi előnyt és kellemes perceket tartogat, de vannak olyan esetek is, amikor a forró helyiség használatától tartózkodni kell. Az extrém meleggel dolgozó finn szaunák bizonyos bőrkondíciók tüneteit súlyosbíthatják. Melyek ezek?

A szaunában tapasztalható magas hőmérsékletet az egészséges bőr nagyon jól tolerálja, és az izzadás miatt kialakuló esetleges bőrszárazságon kívül nem okoz más tünetet. Nem ez a helyzet akkor, ha a szaunázó rozaceás bőrrel rendelkezik. Az orca, az orr, a homlok vagy esetleg a test más területén jelentkező tartós bőrpír a felszín közeli hajszálerek tágulata miatt jelentkezik. Hasonló folyamat játszódik le a meleg szaunában is, ahol az egészséges vérerek is kitágulnak. Ez egyrészt gyorsabb véráramlást, nagyobb oxigéntelítettséget és fokozott anyagcserét jelent a bőrnek, de azt is maga után vonja, hogy a kóros bőrképnél eredetileg is pirosas, lilás szín erősebbé válik.

A rozaceás betegeknél, a szaunázás miatt még hangsúlyossá váló bőrpír lassabban húzódik majd vissza, és fokozott stresszhatást jelent az ereknek, ezért ilyen bőrprobléma esetén a szauna használata ellenjavallt. Tartós rosszabbodástól persze nem kell tartani, hiszen a szauna hatása ideiglenes, de ha renszdszeresen használja kikapcsolódásra a szaunát, fel kell készülnie az elhúzódó és erősebb kipirulásra. Szaunázás után nyugtató hatású krémek bevonása is szükségessé válhat.

Szeretnél többet megtudni a szaunákról? Nézz körül a SpaTrend MaxCity odalán.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook