Profilom 2017. december 15. Péntek - Valér

Izomlazítás és az izomfájdalom csökkentése szaunával


A szaunázás pozitív élettani hatásai közé tartozik az általános kedélyállapot javulás, amely nagy részben a meleg miatt termelődött endorfin hormonnak köszönhető. Ez a hormon felelős az izmok megsegítéséért.

Az endorfinnak, azon kívül, hogy boldogabbá tesz, nyugtató hatással is bír. Csökkenti az akut fájdalomérzetet és a sajgó izmok okozta kellemetlenséget is, amelyet egy kemény edzés vagy egy kényelmetlen ágyban töltött éjszaka után érzel. A kialakuló izomláz okozta végtagmerevséget és diszkomfortot hatékonyan mérsékli a szauna melege, és ehhez a hatáshoz csatlakozik a természetes gyógyuló folyamatok felgyorsulása. A meleg miatt kitágult erekben megnő a véráramlás sebessége, és emiatt gyorsabban jutnak el a célhelyre a segítséget és enyhülést hozó anyagok és az izomláz fő okaként ismert tejsav is hamarabb kiürül a szervezetből. Még a kisebb vágások és zúzódások is látványosan hamarabb gyógyulnak a gyakori szaunahasználat után. A merev izmok ellazulnak a meleg hatására, így edzés után érdemes beülni akár 15 percre is.

A már gyulladásban lévő, kellemetlenül feszülő izmoknál, ízületi kórképeknél azonban le kell mondani a túlzott melegről. Ilyen esetben a jegelés sokkal jobb eredményt hoz.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook