Profilom 2017. december 16. Szombat - Etelka, Aletta

Kalóriaégetés a szaunában


A szauna előnyeinek felsorolásába gyakran bekerül a fogyást segítő hatása, pedig a helyzet nem ennyire egyértelmű. A különböző szaunák egészen másként hatnak a testre, így a testsúly csökkentésből is eltérő módon veszik ki a részüket.

Az infra és a finn szaunáknál is gyakran találkozhatunk a fogyasztó hatásuk dicséretével, amelyet az intenzív izzadás számlájára írnak. Nem is alaptalanul. Az izzadás maga nagy energiát igényel bír, amelyet a szervezet a zsír és a szénhidrát elégetése által nyer. Az így elégetett kalóriák valóban mínuszként jelentkeznek a mérlegen, de senki ne számítson emiatt a kilók leolvadására. A súlyvesztés nagy része a test vízkészletének megcsappanásából ered, amelyet hidratálás után visszanyer a szervezet. Az izzadás során elégetett kalóriamennyiség körülbelül 300 kcal, ennyivel járultál tehát hozzá a fogyásodhoz egy szaunázás alkalmával.

Jelentősebb hatás elsősorban a kezdetekben észrevehető, amíg hozzá nem szokik a szervezet ehhez a tevékenységhez. A kevésbé jó fizikai állapotú szaunázóknál látványosabb eredmények is tapasztalhatóak, de ezek később csökkenni fognak. A módszer tehát nem egy csodaszer, amitől játszva lefogyhat bárki is. A szaunázás is csak egy a kalóriaégető elfoglaltságok között, ami valamivel hatékonyabb ugyan, mint a porszívózás, de a hangsúly inkább azon van, hogy jelentősebb kellemesebb is annál.

Ha érdeklődsz a szaunák után, látogass el oldalunkra, és tudj meg mindent a rekreáció ezen formájáról.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook