Mit igyon szaunázás után?

Szaunázás után fontos pótolni a szervezetből kiürült folyadékot, de nem mindegy, hogy azt milyen formában teszi. A szaunázás során a testben elindult fiziológiás folyamatok nem állnak le egy pillanat alatt, mikor kilép az ajtón. A hatás sokáig önnel veled.


Alkohol

Bármilyen csábítóan is hangzik egy pohár sör legurítása a forró szaunából kilépve, az alkoholos italok a legrosszabb választások szaunázás utánra. Még órákkal a szaunázás után is jóval erősebb, rombolóbb hatása van az alkoholnak a szervezetre, ezért inkább maradjon az alkoholmentes változatoknál, bár esetleges cukortartalmuk miatt ezek sem tesznek jót.

Kávé

A szauna relaxáló hatása miatt kávét inni sem szerencsés közvetlenül a szeánsz után. Az ellazult test és szellem pihenését megzavarja a kávé, mikor felpezsdíti a szervezetet. Fogyasztása csak akkor javasolt, ha a szaunázás során olyan szeánszon vesz részt, ahol épp a test felébresztése a cél.

Tea

A kávéhoz hasonlóan érdemes vele eljárni. A frissítő hatású teák csak bizonyos esetekben ajánlhatóak, de a gyümölcs vagy nyugtató teák fogyasztása már nem esik korlátozás alá. Igya hidegen őket, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget is bevihessen, ilyenkor ugyanis sok folyadékra van szükség.

Gyümölcslé

Az izzadás során a folyadék mellett hasznos ásványi anyagok és vitaminok is távoznak a szervezetből, amelyek pótlására ideálisak a gyümölcslevek. Ne cukros változatot használjon, próbáljon meg minél frissebb és a magasabb gyümölcskoncentrációjú italt fogyasztani, hogy a test regenerációját elősegítse.

Víz

Bár nem mindenki szereti az ízét, mégis ez a legjobb választás szaunázás utánra. Igyon (szűrt) csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet, és a teste meghálálja majd a gondoskodást. A buborékokat és a cukros limonádékat, ízesített ásványvizeket messziről kerülje.