Mit illik és mit nem a nyilvános szaunában

A szaunán, legyen az nyilvános helyen, egy barátnál vagy saját otthona falai között, általában másokkal osztozunk. Ez az intim együttlét bizonyos szabályokat követel, hogy mindenki egyaránt élvezhesse a forró helyiség előnyeit és kényelmét.


Zuhany

Szaunázás előtt mindig zuhanyozzon le. A víz lemossa a krémeket, a sminket és az út porát, amely nehezítené az izzadást és ezzel csökkentené a szauna hatékonyságát.

Ajtó

Amikor ki- vagy éppen belép a szaunába, azt mindig gyorsan tegye, és rögtön húzza be maga után az ajtót. Ne szellőztessen, és nem engedje ki a meleget, ezzel megzavarhatja a már bent lévők szaunázását.

Víz

A forró lávakőre csak az előre odakészített vizet öntse. Ne rázza rá a hajából, a törülközőből a vizet, és semmi esetre se köpjön rá. Nyugodtan rászólhat bárkire, aki ezt nem tartja be, senki nem akar más „vizének” gőzében ücsörögni.

Ékszer és kütyük

A szaunában nincs helye az ékszereknek (ezek égési sérüléseket okozhatnak) és az elektromos eszközöknek. Hiába bírja ez utóbbi a vizet, ez a hely nem az emailek olvasására vagy sms küldésre való. Koncentráljon a testére, hogy időben felismerhesse, ha túl forró lenne a helyzet.

Csend

Ha nem csak ketten ülnek bent, akkor a beszélgetést inkább hagyja máskorra. Ahogy önt sem érdekli feltétlenül mások magánélete és véleménye, úgy a többieket se traktálja ezzel. Ugyanez vonatkozik a nézelődésre is. Tilos a bámulás, még a nem meztelen szaunákban is udvariatlanságnak számít.

Törülköző

Használjon saját törülközőt. Ha nem akarja maga köré tekerni, akkor üljön rá. Sokkal higiénikusabb és kényelmesebb is lesz így.