Profilom 2018. február 17. Szombat - Donát

Mit önts a szaunakályhára?


Az illóolajok testre és pszichés kedélyállapotra ható pozitív vetületét rengeteg tanulmány és kísérlet támasztja alá, így a szaunázás során alkalmazott illatos cseppek trendja is egyre szélesebb körben hódít. A szaunaszeánszokon és az otthoni szaunázáskor egyaránt érdemes illóolajokat használni, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet!

A tiszta vízben feloldott illóolaj cseppek a forró kövekre kerülve illatos gőzformájában járják át a szaunát gyakorlatilag pillanatok alatt. A gőz érintkezik a bőrrel és bejut a tüdőbe is, így ezek az olajok nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is kifejtik hatásukat. Az ilyenkor felhasznált készítmények tehát az egyén hangulatán kívül fizikai síkon is erőteljesen befolyásolják az embert. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyag kerül a forró kövekre, mit engedsz be közvetlenül a testedbe. 

Esszenciális illóolaj

A legjobb és legbiztonságosabb illóolaj család az esszenciális illóolajoké. Ezek az adott növényből vegyszermentes eljárással kerülnek kivonásra, illatuk erős, higítatlan formában csomagoljál őket és általában cseppfolyósak. Ezeket mindig vízzel felöntve kell közvetlenül a kövekre locsolni.

Gyümölcsöst ne!

A legtöbb gyümölcs nem tartalmaz illóolajat (a citrusfélék kivételt jelentenek), ezért az ilyen illatok mindig mesterséges eljárásással készülnek. A természetazonos aromákkal jobban jársz, mint a teljesen mesterséges aromákkal (ez gyakran kőolajszármazékokat is taralmaz), de hosszú távra egyik sem ajánlott szaunázáshoz.

Jöhetnek a keverékek?

Léteznek úgynevezett szaunaolajok, amelyeket kifejezetten szaunákba szántak, és általában valamilyen kevert illatot jelentenek, de az olajok minősége ebben az esetben is erősen megoszlik. A különféle gyártók eltérő mértékben ragaszkodnak a természetességhez, ezért vásárlás előtt mindig győződj meg arról, hogy a kiszemelt termék esszenciális olajat és nem mesterségeset tartalmaz.  

Ha lemaradtál Magyarország egyik legnagyobb masszázsmedence és kültéri szabadidős kiállításáról, a SpaTrend Expóról, látogass el a SpaTrend bemutatótermébe, és válogass a kiállított szaunákból és egyéb termékekből, egyedi kedvezményekkel szeptember 4 és 30. között!

Cikk szerzője: ,
 Facebook