Profilom 2017. december 15. Péntek - Valér

Őskori szauna dizájn nyert 2014-ben


Egy dizájn versenyre épült a kanadai Grotto Sauna, ami leginkább az őskori barlangok képét idézi. Az elegánsan ívelt vonalakat mutató szabálytalan szauna egyedi, kísérleti darab, de a célt elérte: megnyerte a versenyt.

Egy magánsziget észak-nyugati csücske ad otthont a Grotto Saunának, ami közvetlenül a víz partjára épült. A hely nagyban meghatározta a szauna arculatát, ami belülről és kívülről szemlélve is igazán különleges darab. A sziklák között, mindentől távol elhelyezkedő négyszögletű épületen belül már nyomát sem találjuk a kimért formáknak. A találó nevet viselő szauna azokat a természetes vagy mesterséges barlangokat (grotto) idézi, amelyek a történelmi kor előtt élő emberek lakhelyére hasonlítanak.

Az anyagában és hatásában is szilárd, szigorú külső vázhoz egy sokkal lágyabb, „mozgékony” beltér társul, ami kialakításánál és méreténél fogva is tágas érzetet nyújt. A 74 nm-es szauna teljes egészében faburkolattal fedett belső terének szabálytalan, íves vonalai alakítják ki a falakat és a többszintes ülőfelületet, amelyhez három játékosan rendhagyó ablak is társul. Az ovális és kerek forma között elhelyezkedő hatalmas ablakok egyike a vízre néz, megjelenésével idézve a barlangok bejáratát, míg a másik kettő a tetőn és oldalt kapott helyet utalva a barlangok zegzugos szerkezetére.

A Partisan tervezőiroda szaunája a 14. Ontario Wood WORKS! versenyen kapta meg a legjobb fa dizájn díját. A zsűri egyaránt díjazta a lenyűgöző anyagkezelést, az egyediséget és a technikai kivitelezést, mely a faburkolatok új, 3D-s kidolgozásában jelent nagy előrelépést.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook