Profilom 2018. március 22. Csütörtök - Beáta, Izolda

Szaunapartit tervezel? Ezt is vedd számításba!


Szeretnél barátokat áthívni egy kis szaunázásra vagy a már javában zajló partin jut eszébe a vendégeidnek a felfűtött helyiség? Bármilyen jól is hangzanak ezek a lehetőségek, van pár dolog, amivel számolnod kell.

A legfontosabb, hogy a szaunázás és az alkoholfogyasztás nem jó párosítás. Az alkoholos állapotban végzett szaunázás ájuláshoz, rosszul léthez, melynek oka kettős. Egyik része a szaunázás során végbemenő fiziológiás változásokkal magyarázható, melyeket túlontúl felerősít az alkohol, így a szervezet túlterhelődik, és súlyos esetben vészleállítást alkalmazhat. Az ok másik fele az emberi viselkedés. Alkoholmámorban kevésbé jó a helyzetfelismerésünk, érzéketlenebbek vagyunk testünk jelzései felé, így nehezebben vesszük észre, ha szervezetünk azt jelzi ki kéne menni a melegből.

A következő problémával akkor szembesülsz majd, amikor – ideális esetben – a vendégsereg a saját lábán, kiizzadva az alkoholt, fáradtan, de elégedetten kijött a szaunából. Az meleg hatására termelődött endorfin miatt a test relaxációs állapotba kerül, ami a késői időponttal kombinálva mély alvást von maga után. A szaunába járók a világban mindenhol ilyen mély álomélményekről számolnak be, amelyet egy-egy megnyugtató melegben töltött szaunázás után tapasztalnak. Ez pedig rengeteg, nehezen felébreszthető, édesen alvó szállóvendéget jelent majd neked a nap végén. Ha tehát szaunapartit szervezel, készítsd elő a vendégszobákat is.

Ha érdeklődsz a szaunák után, látogass el oldalunkra, és tudj meg mindent a rekreáció ezen formájáról.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook