Profilom 2017. december 16. Szombat - Etelka, Aletta

Tiszta szauna 4 lépésben


A finn szaunák a legtöbb wellness eszköztől eltérően, önmagukban is meglehetősen sterilek, köszönhetően a magas hőfoknak. A baktériummentes környezet azonban nem egyenlő a tisztasággal, ezért időnként a szauna teljes átmosására van szükség.

1. lépés

Az elhalt hámsejtek és az izzadság összegyűlik a földön, a padokon és falakon, melynek szaunázás közben neki dőlnek az emberek. A szauna tisztítása ezért egy erőteljes zuhannyal kezdődik, mely során slaggal, zuhanyrózsával ess neki az érintett felületeknek. A legtöbb szauna padlóján elhelyeznek egy összefolyót a hasonló esetek miatt, így nem kell spórolnod a vízzel. A lefolyó hiánya kissé trükkösebb megoldást kíván, de egy bő vödör vízzel ilyenkor is érdemes benedvesíteni a szauna egészét, hogy kellően előkészítsd a mosáshoz.

2. lépés

Jöhet a mosószeres, szappanos víz. A padokat, a falakat és lábtartót is át kell sikálnod, hogy megszabadulj a látható lerakódásoktól. Mivel nem annyira a fertőtlenítés, mint a kosztalanítás a cél, ezért nem szükség erős fertőtlenítőket bevetni, a szappanos víz és egy erős súroló kefe is elvégzi a munkát.

3. lépés

Ezután következik a mosószeres víz leöblítése. Ehhez szintén használhatsz slagot vagy több vödörnyi vizet. Fontos, hogy minden tisztítószer maradványt eltávolíts, mert az ott maradt nyomokból a fűtés következtében nem kívánatos (és az egészségre ártalmas) melléktermékek fejlődhetnek.

4. lépés

A teljes körű szaunatisztítást évente legalább kétszer illik végigcsinálni, de ha minden szaunázás után egy-egy vödör vízzel leöntöd a használatban lévő helyeket, a víz és a belőle fejlődő gőz elvégzi a munka nagyját. Így csökken a lerakodások és látható kosz mértéke. A szauna látványa hívogatóbb és a takarítás sem követel majd akkora izomerőt.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook