Profilom 2018. március 22. Csütörtök - Beáta, Izolda

Tudod mi a különbség a száraz, a nedves vagy az infra szauna között?


Hallottál már nedves szaunáról? Ha még nem vagy csak nem vagy biztos benne, hogy az mennyiben különbözik egy száraz vagy infra szaunától, akkor ezt a cikket neked ajánljuk. Lássuk miben térnek el az egyes szauna változatok!

 

Szeretnél többet megtudni a szaunákról? Nézz körül a SpaTrend MaxCity odalán.

Nedves szauna

A szauna szinte a hőség és a szárazság szinonimája, így a nedves szauna elsőre oximoronnak tűnik. Valójában nem az, sőt, még csak nem is egy külön szauna típusról van szó. Nedves szaunáról akkor beszélünk, amikor a kövekre locsolt vízzel gőzt fejlesztesz. A gőz hatására a szauna páratartalma megemelkedik, és egy gőzkabinra kezd hasonlítani. A víz használata persze nem kötelező, sokan kellemetlennek tartják az ezáltal fojtóvá, nehezebbé váló levegőt, így inkább kihagyják ezt a lépést. Ha nem zavar, akkor érdemes kipróbálni, mert a gőz nagyon jót tesz a bőrnek, tisztítja a pórusokat és a légzőszervi megbetegedésekre is pozitívan hat. A vízbe illóolajokat is tehetsz, amely az ellazulást segíti.

Száraz szauna

A korábbiakból kiindulva minden olyan szauna száraz szaunának minősül, ahol a gőzölés nem kap szerepet. Ha a páratartalom alacsonyan, a hőmérséklet pedig magasan marad, akkor száraz szaunát használtál. Klasszikus példája a finn szauna.

Infra szauna

Az infra változat ettől merőben eltérő technológiával dolgozik. Az infra sugarak nem a helyiséget vagy a bútorokat melegítik, hanem közvetlenül az emberi testet. Ebből következik, hogy a szauna alacsony (de kellemes) hőmérsékletű marad, viszont a testre mégis pozitív hatással van, csökkenti az ízületi és izomfájdalmakat. Az infra helyiség tehát sosem meleg, de nem is párás, mert a víz itt egyáltalán nem kap szerepet, így ez is a száraz szaunák közé sorolható.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook