"Az egészségtudatosság középiskolás korom óta része az életemnek" - interjú Varga Edittel

Varga Edit műsorvezetőt életvidám és energikus megjelenéséről ismerjük, mostani beszélgetésünk során azonban bepillantást kapunk a kétgyermekes édesanya mindennapjaiba is. Megtudhatjuk, hogyan viszonyul a tudatos táplálkozáshoz, a rendszeres mozgáshoz és a frissítő wellness kezelésekhez.


Varga Edit műsorvezetőt életvidám és energikus megjelenéséről ismerjük, mostani beszélgetésünk során azonban bepillantást kapunk a kétgyermekes édesanya mindennapjaiba is. Megtudhatjuk, hogyan viszonyul a tudatos táplálkozáshoz, a rendszeres mozgáshoz és a frissítő wellness kezelésekhez.

Mit jelent számodra az egészséges életmód?

Az volna a kívánatos, ha a teljes életemet, beleértve a mentális és lelki hogylétemet harmónia jellemezné. A tudatosság már régóta megvan bennem. Az úgynevezett reformétkezés, a fitnesz, az új irányzatok már középiskolás koromban hatással voltak rám. Azóta figyelek arra, hogy az egészségem több oldalról meg legyen támogatva: mindenre, ami testemet és a lelkemet egyaránt táplálja. A cukrot szinte teljes mértékben száműztük otthon, a reggeli gyümölcs a mindennapok része, ahogy a citromos víz is. Gyakran használunk fertőtlenítő fűszereket, például fahéjat, gyömbért. Ezek jótékony hatással vannak a szervezetünkre, és nagyon finomak. A lelki ügyek bonyolultabbak.

Miben tudsz következetes lenni?

A táplálkozás esetében abban, hogy kevés szénhidrátot eszem, és nagyon sok lúgosító ételt fogyasztok. Húsféléket csak mértékletesen, hosszú napok telnek el úgy, hogy nincsen hús az asztalunkon. Inkább zöldségeket, könnyen fogyasztható, tápláló ételeket szoktunk enni, ami azt is jelenti, hogy jóllakunk tőle, de nem nehezítenek el és az egészségünket is szolgálják. Nagyon sok levest és főzeléket eszünk, ami azért is kívánatos, mert sajnos keveset iszom. Miközben figyelek arra, mit eszem, arra már kevésbé tudok hatni, hogy azt mikor teszem. Általában a reggeli a biztos pont az életemben, mert az a gyerekekkel együtt megy. Hétköznap tejtermékek, müzli kerül az asztalra, és inkább hétvégén eszünk tartalmasabbat, tojást, pirítóst, sajtot, frissen facsart gyümölcs-, zöldségleveket. Az összes többi étkezésem a napirendhez alkalmazkodik.

Mit gondolsz, mi lehet annak az oka, hogy kevesebb folyadékot fogyasztunk, mint kívánatos lenne?

Valószínűleg ez gyerekkorban rögzül, mert akinek rendszeresen az orra elé teszik a poharat, az hozzászokik, hogy sokat igyon. Sajnos, nálunk ez nem volt így, ezért felnőttként rendszeresen kell figyelmeztetnem magamat arra, hogy a megfelelő mennyiséget megigyam. A gyerekeim ebből a szempontból már jobb helyzetben vannak. Még a gyógyteákat is szeretik, nem vágynak a szénsavas üdítők után, persze lehet, hogy azért, mert nálunk egyáltalán nincsenek is. Meggyőződésem, hogy ebben az időszakban lehet kialakítani az ízlésüket, igényüket, így igyekszem a lehető legjobbat megadni nekik.

Hogyan épül be a mozgás az életetekbe?

Az egészséges életmódnak feltétlen része a mozgás, a friss levegőn való lét. Még akkor is, ha az ember nem tud eljárni sportolni, vagy nem tudja beépíteni rendszeresen az életébe, akkor is azt vallom, hogy a szabadban történő sétára, kirándulásra mindig lehet időt találni. Akinek gyereke van, annak szinte kötelessége is ez, ugyanakkor ebből a szempontból előnyt élveznek, hiszen a gyerekek úgyis rábírják a szülőket arra, hogy velük együtt mozogjanak. Ha azt érzem, hogy jó a kondícióm, energikusabb vagyok, akkor ettől egyből jobban érzem magam. Azt is tudom, ha megnőnek a gyerekek, és jobban szeretnének csocsózni, interrnetezni, vagy moziba menni, mint játszótérre, akkor is elmegyek magamtól mozogni, tormázni.

Mit sportolsz szívesen?

Nagyon szeretek aerobikra járni, mert koncentráltan vesz igénybe. Abban az egy-másfél órában csak erre figyelek, jól átmozgat, felpörget, majd folytatom a mindennapi teendőimet. Edzőterembe is szoktam járni, de az jóval ráérősebb, és ezt ritkábban tudom megengedni magamnak. Ellenben ott nagyon szeretem, hogy jobban lehet összpontosítani az egyes testrészeimre. Amúgy minden olyan sportot szeretek, amit társasággal lehet folytatni: a biciklizést, korcsolyázást, a síelést, vagy a túrázást.

Számodra a wellnessezés szervesen kapcsolódik a sportoláshoz?

Az időhiány miatt nem, de ha megtehetem, akkor a sport-szauna-masszázs kombinációját beépítem az életembe. A masszázs esetében az energetizáló masszázsok a kedvenceim, a lazító kezelésekhez sokszor nincs türelmem. A jóga sem nekem való, mert túlságosan lassú, vagy még nem éreztem rá. Sokkal inkább azt érzem, valami olyanra van szükségem, ami feldob.

Szaunázás?

Imádom a szauna szeánszokat, de az infraszaunát is nagyon kedvelem. Ha finn szaunázom, akkor rendszeresen használom a merülő medencét, csak mert tudom, hogy jót tesz a bőrnek, vérkeringésemnek. Előbbit saját magamon tapasztalom, érzem, hogy a bőröm mennyivel jobb tónusú, rugalmasabb a szaunázásnak és a lehűtésnek köszönhetően. A gőzfürdőt és a sókabint is kedvelem. Ilyenkor megpróbálom magamat teljesen átadni a pillanatnak, ellazulok.

Hogyan készülsz a tavaszra?

Kipróbáltam már a gyümölcskúrát, de két nap után feladtam, mert úgy éreztem, túlságosan legyengített. A súlyom miatt nincs szükségem fogyókúrára, inkább méregtelenítésre, így a sok folyadék áldásos lenne. Lehet, beiktatok egy gyógytea kúrát, mert azzal nagyon jól át lehet mosni a szervezetet. 


Címkék: