„Csodás játékot kaptam az élettől Gyurin keresztül!”

A SpaTrend Expo nyitónapján Korda György és Balázs Klári adott koncertet. A fellépés során többször is szóba került az egymáshoz fűződő hosszú munka és szerelmi kapcsolatuk, így nem állhattam meg, hogy ne faggassam ki Klárikát, mi is a titkuk?  


A SpaTrend Expo nyitónapján Korda György és Balázs Klári adott koncertet. A fellépés során többször is szóba került az egymáshoz fűződő hosszú munka és szerelmi kapcsolatuk, így nem állhattam meg, hogy ne faggassam ki Klárikát, mi is a titkuk?  

Mi a hosszú kapcsolat titka?

Fontos, hogy megtaláld az Emberedet, akivel van közös pont az életetekben, akivel közös az érdeklődési körötök. Ahogy Gyuri szokta mondani: „Klárika hiába szeretne síelni, nem vinném el, mert nem vonz ez a sport.” És én sem szeretnék síelni. De sok minden másban egyezik az ízlésünk, akár az utazás, akár a gasztronómia területén. Ám mindennek az alapja a szeretet, a szerelem. Ahogy telnek az évek, a szerelemnek át kell alakulnia egy mély szeretetté, amely végigkíséri az életet.

Az ismeretségük úgy kezdődött, hogy Gyuri bácsi kinézte magának, ám nem adta magát könnyen. Ez tudatos volt?

Itt nem a tudatosságról van szó. Ilyen voltam. Korábban is felléptem műsorokban, de nem azért mentem, hogy vadásszanak rám, vagy én keressek partnert magamnak. Elő sem fordulhatott, hogy elmegyek egy műsorba, és mindenféle kapcsolatot alakítok ki a koncert partnereimmel. Rengeteget utaztam egy turnébuszon Máté Péterrel, Ihász Gáborral, de meg sem fordult a fejemben, hogy több lehetne köztünk. Azon a turnén, amikor Gyurival találkoztam, akkor is csupán a munkáról volt szólt. Ám az idő múlásával megismeri az ember a másikat, kialakul először a vonzalom, majd a szerelem, és ez nálunk is így zajlott. Persze imponált a kitartása, az udvarlása. És ez így volt jól. Nem hiszek abban, hogy az „este a diszkóban megláttam, és olyan szerelmes lettem belé, hogy másnap hozzá kellett mennem feleségül” recept működne. Igenis szükséges, hogy végigjárjuk a lépcsőfokokat. Ez nem egy tornagyakorlat, nem biológiai szükséglet. A mai lányok nagyon hirtelen ugranak bele dolgokba, nagyon olcsón adják magukat, és ez szomorú.

Mi volt a titka annak, hogy megmaradt ez harmónia?

Az alapok adva voltak. Ráadásul nagyon szép első tíz évünk volt. Rengetet turnéztunk, és az utazás változatossá tette az életünket. Nem volt két egyforma napunk – hozzáteszem, ma sincs. Ugyanakkor feltétlenül fontosnak tartom a tolerancia meglétét. Ha a másiknak rosszabb napja van, akkor el kell vonulni, hagyni kell. Ha nem akar beszélgetni róla, akkor nem szabad rátelepedni. Meg kell várni, míg túljut rajta. Ha veszekedés lóg a levegőben, akkor én mindig visszavonulok. Nem szeretném, hogy olyan dolgok hangozzanak el, amik bántóak, sértőek, inkább nyelek egyet.

 

Említette, hogy fontos a közös érdeklődési kör. A póker a kezdetekkor nem szerepelt benne. Gondolta, hogy pókerbajnok lesz valaha is?

Soha! Az ultit Gyuri már ötéves kora óta játssza, többszörös országos bajnok, és bár kértem, hogy tanítson meg, de megértettem, hogy ez egy annyira összetett játék, amit már felnőtt fejjel nem lehet tökéletesen elsajátítani. Aztán jöttek a pókeradások, és amíg Gyuri Horváth Jánossal közvetített, addig én is néztem a versenyeket. Rájöttem, hogy ez nekem is nagyon tetszik. A texas holdem pókert meg lehet tanulni felnőtként is, és bár mégis a fiatalok játéka, annak, akinek jó állóképessége van, az versenyre kelhet velük. (Ezen a megmérettetésen, amit megnyertem, este 7-től reggel 5-ig kellett topon lenni.) Kell hozzá koncentráció, türelem, kitartás. Nagyon nagy játékot kaptam az élettől, Gyurin keresztül, ami mérhetetlen öröm számomra. Most már Magyarországon is kezdenek a hölgyek játszani, remélem, egyszer megfelelő helyre kerül ez a sport.

Mi az, ami vonzza a játékban?

Szellemi frissességet ad, kell ész munka hozzá, kis százalékban szerencse is, de láttam már olyat, akinek ugyan volt szerencséje, de nem tudott vele élni. Nagyon jó dolognak tartom, és azt gondolom, ha majd nem dolgozunk ennyit – noha ott a szállodánk, amit vezetnem kell –, több időm jut a játékra. Azt is el tudnám képzelni, hogy elmegyek Vegasba, kialszom magam az út után, megebédelek, benevezek a Bellagio-ba egy versenyre, végül megnézek egy jó koncertet...

Milyen arányban oszlik meg az életükben a kártya és a koncertezés?

Az éneklés a leggyakoribb, de van olyan is, hogy meghívnak versenyre és utána koncertet is adunk. Ettől válik nagyon színessé az életünk.

A bulvársajtó időről-időre felröppent egy-egy álhírt. Hogyan viselik?

Többnyire mi is a sajtóból értesülünk arról, hogy Gyurinak nem szabad énekelnie, vagy Balázs Kári már nem iszik. Mintha eddig ittam volna… De inkább az zavar, hogy arról nem cikkeznek, hogy mennyi művészi alázat, kitartás kell ehhez a szakmához! Ritkán írnak arról, hogyan készülünk egy előadásra, noha nagy munka van mögötte. Csak abba gondoljunk bele, hogy reggelente azzal kezdjük a napunkat, hogy beskálázunk. Hosszú éveken keresztül, minden áldott nap puhán, halkan, szépen megtornáztatjuk a hangszálainkat, hogy amikor színpadra kell lépni, minden megfelelően működjön.

Soha nem tervezték, hogy tanítványaik legyenek?

Nem. Nekem elég korán sikerült elsajátítani a jó légzéstechnikát, sokat gyakoroltuk közösen, és Gyuri be is vallotta, hogy nagyon sokat tanult tőlem. Úgyhogy, végül is egy tanítványom mégis volt!

Nagyon sokat utaztak, szinte bejárták a világot. Maradt önökben hiányérzet?

Egy időben Marrakesh-be szerettem volna elmenni, de letettem róla. Nagyon érdekes hely, de rettenetesen piszkos. Én pedig tartok attól, hogy esetleg összeszedek valamit. De nem zártuk le az életünkben az utazást, nagyon szeretnénk még világot látni. Egy ausztrál barátnőm ajánlása volt Hongkong, ahol szívesen megnézném többek közt a márkás üzleteket, alaposan bevásárolnék, és élvezném a kínai konyha remekeit. Elmennék Indiának arra a területére is, ahol a jógik megtanítják az embert helyesen enni, inni, lélegezni, és egy olyan tudást adnak, amivel a szervezetet át lehet hangolni egy egészségesebb életmódra. Hagynak meditálni, ami kiváló lehetőség arra, hogy az ember végiggondolja, mit csinál jól, vagy rosszul.

Mennyire tartja fontosnak, vagy alkalmazzanak

 tisztítókúrákat?

Nem hiszek ebben. Nem tudnék egész nap folyadékon élni. Nekem rendkívül fontos a jó ivóvíz, szeretem a gyümölcsöket, és nem vonom meg magamtól az édességet sem. A finomságokat meg kell kóstolni egyszer, kétszer, háromszor… Abban hiszek, hogy a szervezetem jelzi, amire van szükségem. Az önsanyargatásba viszont sokan tönkrementek már. Inkább állandóan figyelek arra, hogy mit eszem, eszünk. Nemrég az öcsémtől kaptam egy indiai rizsfőző gépet, amiben a dietetikusok által is egészségesnek tartott basmati rizst szoktam készíteni. Ebben az elektromos edényben rövid idő alatt megfő a rizs és folyamatosan meleg marad. Csak rá kell önteni egy kis szaftot, vagy készítek egy kis wok zöldséget, apróhúsokat, így változatosan tudunk étkezni. Így tudok Gyuri egészségére is vigyázni, de hozzátenném, nem élünk aszkéta életmódot. 

Címkék: