Hogyan használd a grill tetejét?

A grill teteje nem csak a kosztól és a lehulló levelektől védi a sérülékeny mechanikát, a sütésben is komoly szerepe van. Ehhez persze be kell vonni a sütési folyamatba a begyújtástól kezdődően.


A grill teteje nem csak a kosztól és a lehulló levelektől védi a sérülékeny mechanikát, a sütésben is komoly szerepe van. Ehhez persze be kell vonni a sütési folyamatba a begyújtástól kezdődően.

Ha a grillt felnyitott (vagy levett) tetővel használod, és a sütés folyamán sem foglalkozol vele, akkor a grill egy nyitott tűztérként, egyfajta tábortűzként működik. Ezen is sok étel megsül, kezdve a szalonnától egészen a pillecukorig, de ha ennél komolyabb ambíciókkal vágsz bele a grillezésbe, jó hasznát veszed majd a tető lezárásával keletkező plusz hőnek és stabilitásnak.

Faszenes grilleknél a begyújtásnál is segíthet majdnem teljesen lezárt grill, amelyben a levegő áramlása gyorsítja a tűz feléledését. De bármilyen grillről is legyen szó, a felfűtéskor már muszáj a tetővel is trükközni. Lezárt tető alatt sokkal gyorsabban melegszik a grill, így értékes perceket nyerhetsz, ha nem hagyod el ezt a lépést.


Gyere, és csatlakozz te is Készletkisöprési akciónkhoz!

Sütésnél is segíthet a tető lezárása, mert a jobb hőtartás miatt kevesebb „üzemanyag” fogy, és az sem lehanyagolható szempont, hogy az étel egyenletesebben sül majd át. A sütési folyamatos felügyeletével és a tető nyitogatásával csak a sütési időt hosszabbítod, ezért a hosszú vagy nagy ételek sütéseknél légy türelmes, és hagyd, hogy a grill tegye a dolgát. Az indirekt sütésnél mindig legyen zárva a grill tető, de azért ne hagyd magára az ételt, nehogy a fellángolások más irányba vigyék az ízeket.

A tető felnyitásával csökken a grill belső hője, ezért hőszabályozásra is használhatod. Ha úgy érzed túl forró odabent a hangulat és ezt az étel már nem viseli jól, akkor nyisd fel pár perce a grillt, és hagyd visszahűlni. A nyitott tető jól működik a gyorsan sülő, vékony, apró ételeknél is, mint amilyen a legtöbb zöldség, a hot dog vagy a hamburger.

Címkék: