Profilom 2018. március 23. Péntek - Emőke

Horgas Eszter, aki sosem mondana le a gyógyvizekről…


Légiesen, könnyedén játszik hangszeren, ám sikere mögött kemény munka rejlik. Ahhoz, hogy egy művész tökéletes előadást tudjon nyújtani, harmóniára van szüksége. Horgas Eszterrel az egyensúlyról és hazánk egyik legnagyobb kincséről, a gyógyvizekről beszélgettünk.

Mit jelent neked a harmónia?

A művészetben, de az emberi létezésben is az egyik legnagyobb titok, hogy miként lehet a testet és a lelket egyszerre jól működtetni. Fontos kérdés, hogy milyen arányokkal éled az életedet, ami a test-lélek-szellem működésénél is elengedhetetlen kérdés. Egy művésznek elsődleges, hogy harmóniában és egységben legyen. Akármelyik felborul, akkor a másik kettőben is gond keletkezik. Hiába vagyok toppon szellemileg, ha a testem nincsen jól, akkor nem megy a fuvolázás.

Mennyire vesz igénybe a munkád?

A Zeneakadémián naponta 7-8 órát gyakoroltunk, és mivel mesterhangszerem van, ennek a súlya nehezebb, mint a tanulóké, így tény, hogy kemény fizikai munkát kíván meg a fuvolázás. Kemény fizikai munkát jelent már csak az is, hogy tartanom kell a hangszeremet, és akkor még nem tettem hozzá a sajátos stílusomat, amiben nagyon sok mozgás, tánc van. A tartása nagyon megerőltető, ebből fakad, hogy eldeformálódott a nyakam. Összenőttünk, én és a hangszerem. Ma már tudom, hogy mindennek meg van az ára: amit az ember nagy szenvedéllyel, odaadással, őrült módon csinál, annál nagyon kell figyelni, mert elszállhatsz vele. De szellemileg és technikailag is nagy koncentrációt igényel, így például amikor a Carmenre készültünk Al di Meolával, az akkora koncentrációt igényelt, hogy még enni is elfelejtettem.  

Mit tudsz tenni, hogy létrejöjjön az egyensúly?

Amikor kislány voltam, művészi tortáztam, ám onnantól, hogy felvettek a konziba, nagyon vigyáznom kellett a kezemre, így a sport kiszorult az életemből. Rá kellett jönnöm arra, hogy sport nélkül nem működnek a dolgok: szükségem van az 1-2 órás gyaloglásra, vagy egy intenzív sétára. Ma már nem mondok le arról, hogy rendszeresen sétáljak, biciklizzek, vagy wellnessezzek, mert nem szabad a testet kizsigerelni. Meg kellett azt is tanulnom, hogy nem csak rohanásból áll az élet, hanem hagynom kell időt a testemnek a regenerálódásra.

Mi az, ami leginkább feltölt?

Nagyon szeretem a gyógyvizeket, jó hatással vannak rám. Sokszor felmerült a pályám során, hogy ne Magyarországon éljek. Többször invitáltak külföldre, de az egyik nyomós ok, amiért maradtam, hogy itt vannak a világon a legjobb gyógyvizek, és erről nem szeretnék lemondani. Nekem a gyógyvíz az egyik olyan közeg, amiben teljesen el tudom engedni magam, és nagyon jól hat rám. Már csak az is üdítő, ha lebegek a vízben. Ezek az alkalmak azok, amikor tudok relaxálni, amikor ki tudom adni magamból a feszültséget.

Szereted azt a fajta forróságot, ami egy szaunát jellemez?

Igen, nagyon. A forró-hideg váltakozását is nagyon kedvelem, szinte érzem, hogy a bőröm megszépül, és a lelkemnek is jót tesz. 10 éve költöztünk ki a Budapest határában fekvő házunkba, ahol már volt szauna, így a kezdetektől fogva használom. Sokan szaunáznak úgy, mint az őrült, pedig a túlzás még az egészség rovására is mehet. Érezni kell, mennyi az, ami jót tesz nekünk. És itt megint előtérbe kerül az egyensúly fontossága.

A szauna felöntésekkel hogy állsz?

Az illatok rajongója vagyok, a kozmetikumokban is a természetes megoldásokat szeretem. A növények, virágok, gyümölcsök illataiért teljesen oda vagyok, legyen az egy illóolaj, vagy parfüm. Éppen ezért a szauna felöntéseket is nagyon kedvelem, főként a citrusokat, a mentás, eukaliptusz illatokat. Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben az esetben is jó minőségű illóolajakat használjunk.  

Írta: Kovács Nóra
További cikkek a szerzőtől
 Facebook