Mészáros Árpád Zsolt a selfness-ben hisz

Mészáros Árpád Zsolt a Budapesti Operettszínház jeles művésze a SpaTrend Expo nyitónapján egy szenzációs koncerttel örvendeztette meg a kiállításra érkező vendégeket. Az énekes a zenén túl sok érdekes történetet osztott meg velünk, de kíváncsiak voltunk arra is, mit gondol az egészséges életmódról vagy az otthoni wellness élményéről. Egy vérbeli selfness rajongóra leltünk személyében.


Mészáros Árpád Zsolt a Budapesti Operettszínház jeles művésze a SpaTrend Expo nyitónapján egy szenzációs koncerttel örvendeztette meg a kiállításra érkező vendégeket. Az énekes a zenén túl sok érdekes történetet osztott meg velünk, de kíváncsiak voltunk arra is, mit gondol az egészséges életmódról vagy az otthoni wellness élményéről. Egy vérbeli selfness rajongóra leltünk személyében.


Sokat lépsz fel, sokat dolgozol. Hogyan tudsz egyensúlyt teremteni a mindennapokban?

Azt gondolom, hogy a 21. század emberének ebben a gyors ritmusú világban, nagyon fontos odafigyelnie a táplálkozásra, az egészséges életmódra. Mára már eljutottunk odáig, hogy nem is wellnessről, hanem selfnessről beszélünk, ami a táplálkozásban, az egészséges életmódban, a szépségápolásban és az élet számos egyéb területén mutatkozik meg. Ennek a lényege, hogy önmagamért tegyek, tudatosan és rendszeresen.

Hogyan valósulhat ez meg?

Ebbe beletartozik az is, hogy egy mozgalmas nap után, ha hazamegyek, akkor beülök egy jakuzziba, vagy elmegyek egy wellness központba, ahol edzés után egy gőzkabin, egy szauna vagy egy masszázsmedence segítségével tesznek az egészségemért. A svédeknél a szauna a ház alkotóeleme, szinte minden háztartás rendelkezik vele. Ma már mi is tudjuk, hogy az ő tudatosságuk milyen sokat jelent, hiszen évekkel képes meghosszabbítani az élettartamukat.  

Korfüggő az egészségtudatosság?

Mindenképpen. Az életterét, a környezetét az ember igyekszik az évek múlásával egyre kényelmesebbé tenni. Ahogy öregszem, úgy veszem észre magamon, hogy már nem nagyon szívesen megyek be a városba, sokkal inkább körbeveszem magam minőségi dolgokkal, termékekkel, amelyek a kényelmemet, a jólétemet szolgálják. Egy életünk van, szeretni és óvni kell a testünket, a lelkünket, és ezekkel a termékekkel széppé tehetjük az életünket.

Vastag Csabival már korábban kipróbáltátok a jakuzzizást. Hogy tetszett?

Korábban azon gondolkodtam, hogy medencére vagy inkább jakuzzira lenne-e szükségem, de mivel otthon a Dunában is úszhatok, ezért lehet, szívesebben döntenék egy masszázsmedence mellett.

Táplálkozás terén milyen szempontokat tartasz fontosnak?

22 évesen lettem rákos, azóta egy vesével élek, és éppen ezért nagyon odafigyelek arra, mit eszem. Már a gyógyulásom ideje alatt nagyon sokat foglalkoztam azzal, hogyan működünk testi és szellemi szinten, mi az, amivel ártani vagy használni tudunk magunknak. Rá kellett ébrednem arra is, hogy sajnos ma már nem ugyanolyan adottságai vannak a földnek, a víznek, mint korábban, így a rajta megtermő zöldségek, gyümölcsök sem tartalmaznak annyi vitamint, mint amennyire szükségünk lenne. Óhatatlanul is rosszat eszünk, nagyon sok tartósítószer, adalékanyag és színezék található az ételeinkben. Megfelelő mennyiségű információ lelhető fel a világhálón, csak egy kis időt kell szánnunk arra, hogy megtudjuk mi a jó és a rossz nekünk.

Mi az, amivel meg tudod támogatni a szervezeted működését?

120 százalékon égek, sokat utazom, éjszakába nyúlóan dolgozom, muszáj valamilyen külső segítséget adnom a szervezetemnek, és ez az étrend-kiegészítő. A családom egyáltalán nem szed gyógyszert, helyette természetes hatóanyagokban gazdag vitaminokkal tartjuk fenn a jó egészségünket.

Hogyan tudod jól kipihenni magadat egy nehezebb időszak után?

Nekem a masszázs az, ami rövid idő alatt visszaadja a vitalitásomat. Amikor kint voltam Kínában, mindennap elmentem egy kezelésre. Érdekes élmény volt, mert ott ez nagyüzemben zajlik, egyszerre akár 9 embert is masszíroznak egy teremben. Itthon is szenzációsan jó szakemberek dolgoznak, sok esetben – akár egy kiadós fejfájásnál – szívesen kérem egy thai masszőr segítségét. Egy félórás kezelés után, mintha elfújták volna a fájdalmamat – csak ajánlani tudom mindenkinek.

Hogyan állsz a szaunázással. Szereted?

Nagyon szeretem, a gőzt is, de a jó közérzetemhez ugyanúgy hozzátartozik a napi séta is, akár kétszer egy nap. Szeretek a jó levegőn tartózkodni, mert az is regenerál. De épp így harmóniába hoz a konyhában való tevékenykedés. Nagyon szeretek főzni, mert teljesen kikapcsol.

Könnyen áthangolódsz?

Az elmúlt 26 évben nagyon sok szerepet eljátszhattam, rengeteg karaktert magamra ölthettem, nagyon sok mindent kipróbálhattam. Azért is költöztem ki vidékre, mert az a 20 perc, amíg hazaérek, pont elegendő arra, hogy a színpadi szerepemet magam mögött hagyhassam. Épp így, amíg eljutok a színházba, rá tudok hangolódni az adott munkára.  De sok minden kikapcsol: az ücsörgés a Duna-parton, a kavicsdobálás, vagy egy rövid merengés egy csillagos esten.

Feltölt a zene?

Azért kezdtem el énekelni. Engem ez gyógyított meg. Amikor kivették a vesémet és otthon lábadoztam, akkor hallottam a tévében a Miller Zoli „Mama” című számát, és szívből megkönnyeztem. Akkor döntöttem el, hogy elkezdek énekelni. A zenének amúgy is gyógyító ereje van. A pszichoszomatikus betegségek a szervezetünkre is hatással van, akár meg is betegíthetnek. De amint a lelkünk helyreáll, akkor a testünket is rávehetjük arra, hogy meggyógyuljon. Akkor, ott elhatároztam, hogy a zene segítségével a tudatosságot választom, és a kemoterápia helyett az éneklés mellett tettem le a voksomat. Meggyógyultam.

Akkor is tisztában voltál már a lélek és test közötti szoros kapcsolattal?

Akkor kezdtem el ezzel részletesebben foglalkozni. Előtte, huszonévesen nem volt fontosabb a bulizásnál, mindaddig, amíg a Jóisten oda nem koppintott az orromra. Egy nyári napon mentem be a kórházba, amikor rám zúdították a megmásíthatatlan diagnózisomat. Azt sem tudtam, hova tegyem ezt az egészet. Mások a strandra mentek, én a műtőasztalra. Persze, hogy dühös voltam! Olyan nagy erő kellett mindehhez, hogy el sem tudom mondani! Ám abban a helyzetben, amikor döntés elé állított a sors, fel is nőttem. A hobbimmá vált megérteni az emberi szervezetben zajló folyamatokat. Ma már nagyon sok mindent tudok, és tapasztalatommal, jelenlétemmel számos rákellenes alapítványt támogatok. Remélem, még sok embert segíthetek át a nehéz pillanatokon. 

Címkék: