Mozdulj rá! Czanik Balázst kérdeztük a testmozgás rejtelmeiről...

A tavaszi hónapok ideális időpontnak tekinthetőek, ha mozgásról van szó. Hogyan látod? Könnyen rá lehet venni az embereket a rendszeres mozgásra?


A tavaszi hónapok ideális időpontnak tekinthetőek, ha mozgásról van szó. Hogyan látod? Könnyen rá lehet venni az embereket a rendszeres mozgásra?

Sokszor csak egy szélsőséges helyzet mozdítja ki az embereket addigi élethelyzetükből, pedig mennyivel egyszerűbb lenne időben elkezdeni mozogni. Sajnos sokan a mozgást összekeverik az edzéssel, noha egy kiadós séta, egy kocogás is már sokat számít. Utána már sokkal könnyebb továbblépni. Sajnos azt látom, hogy a mai fiatalok könnyen elkényelmesednek. Éppen ezért jó lehetőségnek tartom a Mozdulj rá! roadshow-kat, ahol közös edzések keretében ingyenesen van lehetőség egy kis mozgásra. De gyakran azt tapasztalom, hogy akik eddig nem űztek semmiféle sportot, azokat nehezebb motiválni. Hiszen a legkönnyebb – legyen szó akár hölgyekről vagy urakról – megmagyarázni magunknak, hogy jók vagyunk úgy, ahogyan vagyunk. 

Mennyire vagyunk kitartóak?

Akinek egyszer sikerül rászánnia magát a mozgásra, az utána is szívesen sportol. A Mozdulj rá! sorozat edzései azon túl, hogy közösségi élményhez juttatják az embert, lehetőséget adnak arra is, hogy szakemberekkel, új irányzatokkal, akár bio-kiállítókkal is találkozzunk, és az egészséges táplálkozás kialakításához ötleteket kapjunk. 

Mi a harmonikus megjelenés titka?

A szépség eléréséhez nem az önsanyargató diéta a helyes út. Arra sem lehet hagyatkozni, hogy hosszútávon mozgás nélkül jó formába kerüljünk, vagy abban maradjunk. Elengedhetetlen a rendszeres mozgás a jó alak kialakításához, de nem csak a testünknek, a lelkünknek is jól kell éreznie magát. Amikor a harmonikus életről kérdeznek, mindig elmondom, hogy három alappillérre építem az életemet. Az egyik a táplálkozás, a másik a mozgás, a harmadik az aktív pihenés, mert ez adja meg lelkünknek az igazi élvezeteket. Így például elképzelhetetlen, hogy a táboraim alatt – akár itthon, akár Cipruson – ne lenne az edzés mellett a wellness is beépítve a programokba. Legyen szó masszázsokról, szaunázásról, vagy jakuzzizásról

Miért van erre szükség?

Nagy szerepet játszik a regenerációban. Edzés után minél hamarabb el kell kezdeni, ami egyfelől nyújtást, másfelől a lazítást jelenti. Az eredményt fokozhatjuk, ha ez wellnessezéssel párosul. Ha az emberek megengedhetnék maguknak – remélem, ez egyszer bekövetkezik – akkor mindenkit arra buzdítanék, hogy napi szinten élvezze ki a wellness lehetőségeket, akár otthonában, akár egy edzésközpontban. Nálunk a vendégek 80%-a használja a wellness központot, sokan edzés után beülnek egy rövid szaunára, bemennek egy masszázsra. 

Van kedvenc wellness kikapcsolódásod?

A szaunát nem szeretem annyira, de a jakuzzit és a masszázst nagyon. A jakuzziban kevésbé a bulizást látom, sokkal inkább a pihenés játszik szerepet, és könnyen regenerálódom. A sok edzés, felkészítés miatt szükségem van a stresszoldásra, a fizikai leterheltség megszüntetésére. Főképp a hátamat szoktam dögönyöztetni a jakuzzi vízsugaraival. A masszázsnál sem a túl intenzív kezelések a kedvenceim, bár be kell vallanom, hogy a thai masszázs fantasztikusan átmozgat. Megfigyeltem, ha havonta csak egyszer jutok el hozzá, akkor nem érzem olyan jól magam. Szeretem, ha egy masszázs ellazít, és az is előfordult már, hogy elaludtam a kezelés közben.   

  

Címkék: