Tudatosságból jeles! - Hommonay Zsolttal beszélgettünk...

„Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a megváltoztathatót,Türelmet, hogy elviseljem a megváltozhatatlant,Bölcsességet, hogy megkülönböztessem a kettőt!”(Marcus Aurelius) Homonnay Zsolt kedvenc idézete sok mindenről árulkodik. A szegedi Szabadtéri Játékok Háry Jánosa szeret tudatosan táplálkozni, élvezi a kalandokkal teli életet. Mindebbe belefér a motorozás, a wellness, és egy kiadós esti mese is.


„Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a megváltoztathatót,Türelmet, hogy elviseljem a megváltozhatatlant,Bölcsességet, hogy megkülönböztessem a kettőt!”(Marcus Aurelius) 

Homonnay Zsolt kedvenc idézete sok mindenről árulkodik. A szegedi Szabadtéri Játékok Háry Jánosa szeret tudatosan táplálkozni, élvezi a kalandokkal teli életet. Mindebbe belefér a motorozás, a wellness, és egy kiadós esti mese is.

Egy ideje az egészséges táplálkozás szerint éltek. Mi volt a motiváció?

A története még akkorra nyúlik vissza, amikor külföldön dolgoztunk. Németországban találkoztam először bio élelmiszerekkel. Feltűnt, hogy kint sokkal inkább odafigyelnek az emberek arra, hogy mit esznek. Akkor itthon még gyerekcipőben járt a tudatos étkezés. Kipróbáltuk és érezhető volt a különbség.  Aztán a gyerekek megszületése után már nagyon odafigyeltünk arra, hogy mi kerül az asztalra. Lilla pár éve meglepett egy házi malommal, így a gabonát is otthon kezdtem őrölni, és abból sütöttem kenyeret. A cukrot teljesen elhagytuk, illetve nyírfacukorra, xilitre cseréltük. Szerencsére Pátyon is van biobolt, így az élelmiszerek többségét ott is be tudjuk szerezni.  

A gyerekeknek hogyan tetszenek az új ízek?

Nemrégen álltunk át a paleolit táplálkozásra, mert Zsombor, a nagyobbik fiam bár több sportot is űz egyszerre, észrevehető volt nála pár kiló súlyfelesleg. A koncentrációs nehézségei miatt elmentünk egy mozgásterapeutához, aki több tanáccsal is ellátott minket. A vizsgálatok során kiderült, hogy amikor 6 hónaposan, nagy elszántsággal felállt, akkor ezzel egy időben kihagyta a mászást. Hogy ezt valamiképpen pótolhassuk, mindennap egy koncentrált tornagyakorlatsort kell végeznünk. Ám arra is felhívta a figyelmünket, hogy 2-3 kiló leadásával könnyebben tudna lélegezni, mozogni… Mivel az nem járja, hogy mindez csak a gyerekre vonatkozzon, ezért azóta mi is paleolit táplálkozást folytatunk. 

Milyen változásokat vettetek észre?

Alapvetően a szerepeink is megkövetelik a jó állóképességet, hiszen Lilla a Mary Poppinst táncolja végig, nekem a Szépség és a Szörnyetegben, egy hatalmas jelmezben emeleteket kell szaladgálnom miközben énekelek. Emellett focizni, teniszezni járok, gyakran lovagolok. Az életmódváltásnak köszönhetően lekerült rólam több mint 10 kiló, és ezzel egy időben látványosan megnőtt a mozgásigényem. De az sem elhanyagolható előny, hogy a Nemzeti Vágtán a lovam könnyebb súllyal versenyez, és az ugratásnál is élvezem az ebből fakadó előnyöket. Most, hogy Szegeden próbálunk, Szabó Győzővel szinte napi rendszerességgel teniszezünk, szóval nagyon rákaptam a sportra.   

A motorozás még része az életeteknek?

Persze! Van egy baráti társaságunk, akikkel minden évben elmegyünk egy-egy többnapos motoros túrára. Felpattanunk, és magunk mögött hagyjuk a várost. Legutóbb egy hosszabb, öt országot érintő túrán voltunk, amely a Duna meder mentén vezetett. Csodálatos helyekre jutottunk el, gleccsereken jártunk. 

Belefér az útba, hogy megálljatok, és wellnessezzetek egy jót?

A motorozásban az a jó, hogy nagyon spontán történik minden. Csak gondolsz egyet, és megváltoztatod az útirányt, vagy megállsz valahol, ahol egyébként nem tervezted volna. Így aludtunk már kastélyban, vagy olyan hegyi falucska sí házában, ahol télen 25 ezres vendégtömeggel kalkulálnak, ám nyáron kong az ürességtől. Bortúrázni is szoktunk, így például amikor a Mátrában jártunk, beugrottunk Egerszalókra. Rátaláltunk egy nagyon jó wellness szállodára, ahová végül bevackoltuk magunkat. Mindennap szaunáztunk, fürdőztünk, nagyon jól éreztük magunkat. 

  

Lett kedvenc wellness kezelésed?

A forró lávaköves masszázst nagyon szeretem, és a török hamam rituálék is nagyon pihentetőek. Lelazít, és teljesen kikapcsol. Igazán élvezetes, amikor leöntik az embert, vagy forró habba tekerik, majd kilazítják az izmait, végül leropogtatják. Egy idő után az ember elveszti a valósághoz való viszonyát. A végén csak fekszünk, meghozzák a teát, és ez jelenti számomra a teljes megtisztulást, kikapcsolódást. 

Miért érzed fontosnak, hogy mindezt beépítsd a mindennapjaidba?

Mindig van valami, amin az ember agya jár. Most például az augusztus elején bemutatásra kerülő Háry Jánossal van tele a fejem. De ha dalszöveget írok, akkor addig nem nyugszom, amíg nincsen készen. Volt már olyan is, hogy alvás közben, félálomban fogalmazódott meg egy zeneszám, és hajnalban, ébredés után sikerült az egészet papírra vetnem. Ennek viszont gátat kell vetnem, mert nagyon megterhelő ilyen sok információ. 

Milyen technikákat alkalmazol?

Ehhez nagy segítség az ilyen jellegű wellness kúra is. De már tudatosan meditálok lefekvés előtt, hogy ki tudjam zárni a munka világát, és pihentető éjszakám legyen. A meditáció sokat segít akkor is, amikor egy nehezebb szerepet kell tökéletesen megformázni, és lehetőséget ad arra, hogy koncentráltabb legyek. De van pihentető szerepe is: amikor tombol a fejemben a zene és a dallam, jól lecsillapítja a hangokat. 

Úgy hallottam, jó apuka vagy!

Csak teszem a dolgomat. Szerencsémre nagyon jó fej gyerekeim vannak, akikkel számtalan dolgot együtt csinálok. A fiam miatt beiratkoztam én is teniszezni, és ennek köszönhetően indultam el egy senior versenyen, ahol végül negyedik lettem. De járunk focizni, biciklizni, és mindezt nagyon élvezem. Amikor kicsik voltak, akkor is mindig felkeltem hozzájuk, sőt ha a próbák és az esti előadás miatt nem találkozhattunk, akkor a hajnali ébredésük volt az, amire vágytam. Fontos volt, hogy megölelhessem, és a karjaimban tarthassam egy kicsit őket. 

Születésüktől fogva mesélsz nekik.

Igen, a Jakab kiscsirke és barátai története már 7 éve rendületlenül zajlik és bonyolódik. Ugyanazokkal a szereplőkkel, az aktualitásokkal, erkölcsi példázatokkal, morális tanulságokkal kiszínezve, amelyből persze ők is tanulnak, adott esetben magukra ismernek. Sokszor ez akár egy órás mese is lehet, amelybe néha belealszom, sok esetben pedig ők csendesednek el, és merülnek édes álomba. Erről sosem mondanék le!

Címkék: