Versenysúlyban, wellness élmények között. Hogyan tartja tökéletes alakját formában Kovács Ági?

Kovács Ági olimpiai úszóbajnok doktorijára készül, közben a közben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar munkatársa, ám mindig jut ideje arra, hogy kisfiával és férjével wellnessezzenek egy jót. Miért szereti Ági a szaunát, és hogyan lett Dominikből vízimádó kissrác?


Kovács Ági olimpiai úszóbajnok doktorijára készül, közben a közben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar munkatársa, ám mindig jut ideje arra, hogy kisfiával és férjével wellnessezzenek egy jót. Miért szereti Ági a szaunát, és hogyan lett Dominikből vízimádó kissrác?

fotó: nlcafe.hu

Dominik nagyon otthonosan mozog a vízben. Minek köszönhető?

Kisfiamnál nagyon hamar feltűnt, hogy szereti a vizet, hiszen újszülött kora óta a nap fénypontját az esti fürdetés jelentette. Pont ezért azt gondoltuk, hogy nagyon jó családi program lenne, ha hármasban elmennénk úszni és wellnessezni. Hat-hét hónapos kora óta hetente kétszer járunk a budapesti élményfürdőbe. Bár a kismedencét is élvezte, de rájöttünk, hogy jobban szeret együtt játszani velünk a felnőttek meleg vizű medencéjében. 

Szeretnéd, ha mihamarabb megtanulna úszni?

Babaúszásra nem jártunk. Ennek kifejezett oka nem volt, inkább csak az, hogy az úszómúltam miatt én szerettem volna vele tölteni ezt az időt. Az elején úszógumival és karúszóval jött velünk a medencébe, ám 2 éves kora körül a karúszót már elhagytunk, mostanra pedig úszógumival teljesen stabilan jön-megy a medencében. Imádja, hogy buborékok jönnek fel mindenhonnan, és a hullámfürdőért is rajong. Sokat labdázunk, pancsolunk, és játszunk. Szeptembertől tervezzük, hogy szervezett keretek között is elkezd úszni, hiszen elmúlt három éves. Hiszek abban, hogy 3-5 éves kor között ideális elkezdeni az úszásoktatást, mert ez stabil alapokat ad. Lehet belőle úszó, később áttérhet más sportágakra, mindenesetre egy olyan testfelépítést és alapot ad, ami az egészséges életmódhoz szükségszerű.

fotó: kiskegyed.hu 

Ilyenkor jut arra is időd, hogy kikapcsolódj?

A vízszeretetem megmaradt, nagyon jól esik a 32 fokos vízben mozogni, pihenni, de a hosszú uszodahosszok egyáltalán nem hiányoznak. Egy megterhelő nap után, vagy hétvégén nem is kívánhatnék jobb kikapcsolódást, mint belevetni magam egy wellness birodalomba. Ideális esetben előtte elmegyek konditerembe, és utána még jobban esik a szaunázás, a wellness programok. Olyan relaxációs lehetőségek ezek, amelyek rákényszerítenek arra, hogy időlegesen kivond magad a forgalomból, letedd a mobiltelefont, és ténylegesen kikapcsolódj. 

Szoktál szauna felöntésekre járni?

Ha együtt jövünk, akkor van arra is lehetőség, hogy felváltva szaunázzunk. A finn szauna a kedvencem, és igen, szívesen veszek részt szeánszokban is. Nagyon jól esik utána hideg vízzel lezuhanyozni és a merülőben felfrissülni. Télen és nyáron egyaránt fantasztikus élmény nyújt a szaunázás. Nyáron felfrissít, télen pedig, amikor hideg van, esik az ónos eső vagy a hó, és ráadásul korán besötétedik, akkor egy késő délutáni pihenés, szaunázás teljesen feldobja az ember hangulatát. Megfigyeltem, hogy amióta rendszeresen szaunázom, azóta megváltozott a bőröm, sokkal egészségesebb, puhább lett.

fotó: borsodonline.hu 

Kisfiad születése óta megváltozott az életmódod?

Több zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Sokkal jobban figyelek arra, hogy meleg étel kerüljön az asztalra, így mi is egészségesen táplálkozunk. 

A sport megmaradt az életedben?

Néha most is úszom, de élvezem, hogy más sportágakat is kipróbálhatok. Így jött be az életembe a futás. Rendszeresen mozgok, kint a szabadban futok, vagy konditeremben edzek. Vissza is nyertem a szülés előtti versenysúlyomat, így nagyon jól érzem magam a bőrömben. A vízszeretet megmaradt, de annyi ideig úsztam, hogy szerettem volna 25 év után valami mást is csinálni, ezért fogtam bele a futásba. Előfordul, hogy néha elindulok futóversenyeken, de nem tervezem, hogy sokat versenyezzek. Sokkal jobban élvezem, ha saját örömömre mozoghatok. Úgy érzem, egy időre kiversenyeztem magam.

Címkék: