Nátha ellen jöhet a forróság

Nagyon könnyű belecsúszni egy megfázásba, amikor a napsütés csalóka fényénél sutba dobjuk óvatosságunkat, és védelem nélkül kitesszük magunkat a hűvös időnek. A  gyógyszerek helyett jöhet a meleg, mint gyógymód.


Az őszi megfázás - talán a szép idő miatt - különösen kegyetlen tud lenni, de mégsem szedhetünk rá antibiotikumot, és a legtöbb gyógyszer is csak a tüneteket csillapítja. Ugyanerre azonban a szauna is képes, és mennyivel természetesebb módon!

A szauna forró levegője kettős pozitív hatással rendelkezik. Egyfelől a testben egyfajta, lázhoz hasonló állapotot hoz létre, amely segíti legyőzni a vírusokat, másfelől maga a belélegzett forró levegő is elpusztítja a náthát okozó organizmusokat, amelyek nem tolereják ezt a hőfokot.

A meleg hatására a szervezetben megélénkül a véráramlás és ez fokozza a sejtek oxigénellátottságát, az anyagcserét és a regenerációs folyamatokat is. A szaunázás azonban nemcsak a gyógyulásban és a közérzet javításában, de a prevencióban is közrejátszik. Egy 1989-es német tanulmány szerint (jelenleg a webmd.com oldalon olvaható) a napi rendszerességgel szaunázók feleannyiszor voltak betegek, mint azok, akik egyáltalán nem éltek a szaunával.