Ülve vagy állva szaunázzunk?

A közösségi szaunákban gyakran nem mi választunk, oda és úgy foglalunk helyet, ahogy arra lehetőségünk van. A saját otthoni szaunában viszont már eldönthetjük milyen testhelyzetben élvezzük a meleget. Van jobb vagy rosszabb megoldás?


Gondolhatnánk, hogy a testhelyzet ebben az esetben nem számít, hiszen akár ülünk, akár fekszünk ugyanabban a forró helyiségben vagyunk. Csakhogy nem lenne igazunk. Szaunázásnál igenis fontos a testhelyzet, más az előnyös infra és más a finn szaunánál.

Az infra szaunákban az ülés javasolt. Ilyenkor éri a legnagyobb felületen a testet a hő és így élvezhetjük leginkább az infra előnyös hatásait. A finn szaunáknál viszont pont fordított a helyzet. Ezekben a jóval forróbb helyiségekben - bármilyen kényelmetlennek is hangzik - feküdni érdemes. A fekvés lehetővé teszi, hogy a test egyenletesen melegedjen fel. Ülésnél sokkal gyorsabban melegedne fel a test felső része, ami az egyenetlenség miatt nagyobb terhet ró a szívre és lassabban is melegszik át a test, nehezebben indul be az izzadás és a szauna hatás.