4 hely, ahol még tuti nem szaunáztál

Finnországban igazán nagyra értékelik a szaunát. Bár itthon is egyre több helyen találkozunk különféle szauna variációkkal, északi rokonainknak a nyomába sem léphetünk. Egy igazi finn bárhol, bármilyen körülmények között képes ledobni magáról a ruhát egy tisztességes izzadás kedvéért. Íme, négy igen furcsa szauna, ami talán még őket is meglepné.Szauna négy kerékenHogy a guruló szaunákat azért találták ki, hogy a hosszú utak alatt se kelljen nélkülözni a forróságot vagy csak így akarták a szaunázás kultúrájába a vidékeket is bevonni, az nem egyértelmű. Az viszont biztos, hogy ezek a mobil szaunák az utakat járva kényeztetik azt, aki megfizeti a belépti díjat, és nem zavarja, ha a szeánsz végén a belvárosban teszik ki a szűrét.Merülő szaunaA szaunákhoz szorosan hozzátartozik a szeánsz végén a hideg vizes fürdő. Hempereghetünk a hóban, állhatunk a jéghideg zuhany alatt, a lényeg, hogy a felhevült testet minél hamarabb lehűtsük. A távolság problémáját oldja meg a merülő szauna, ami lehetővé teszi, hogy a hajóról közvetlenül a vízbe ugorjunk. A vízben lévő üveges kabinban izzadás közben még a halakat is megcsodálhatjuk, sőt arról is meggyőződhetünk, hogy cápamentes-e a környék, mielőtt belevetnénk magunkat a tengerbe.Koponya szaunaA szaunának kétségkívül rengeteg értéke van, de építészeti műalkotásként ritkán gondolunk rá. Van Lieshout azonban nem hagyta, hogy a hagyományos forma keretek közé szorítsa szárnyaló képzeletét és az általa készített wellness szobát egy hatalmas koponya belsejébe képzelte el. A koponya szauna elsősorban nem az arra járók kedvéért épült, rendeltetésszerű használatát be is tiltották, de ha beüzemelik, a koponya szemén kiáramló gőz még félelmetesebbé teszi a”halál fejét”. A koponyában a szauna mellett még egy mosdó és egy zuhany is található, hogy tökéletessé tegyék az illúziót.Ringatózó szaunaNem a vízen, hanem a levegőben ringatózik az a szauna, amit a síelők és az egyéb téli sportokért rajongók kedvéért hoztak létre. A hegyre felkapaszkodó sífelvonó lényegült át szaunává a Ylläs Ski Resort jóvoltából, hogy a vendégeknek ne kelljen várniuk a felmelegedéssel, addig sem, amíg beérnek a szállodába. A 2 km-es szakaszon közlekedő „légi-szauna” a kellemes meleg mellett lélegzetállító kilátást is garantál azoknak a bátor vállalkozóknak, akik a hegyen egy szál törülközőben is képesek a hidegben létezni.


Finnországban igazán nagyra értékelik a szaunát. Bár itthon is egyre több helyen találkozunk különféle szauna variációkkal, északi rokonainknak a nyomába sem léphetünk. Egy igazi finn bárhol, bármilyen körülmények között képes ledobni magáról a ruhát egy tisztességes izzadás kedvéért. Íme, négy igen furcsa szauna, ami talán még őket is meglepné.


Szauna négy keréken

Hogy a guruló szaunákat azért találták ki, hogy a hosszú utak alatt se kelljen nélkülözni a forróságot vagy csak így akarták a szaunázás kultúrájába a vidékeket is bevonni, az nem egyértelmű. Az viszont biztos, hogy ezek a mobil szaunák az utakat járva kényeztetik azt, aki megfizeti a belépti díjat, és nem zavarja, ha a szeánsz végén a belvárosban teszik ki a szűrét.

Merülő szauna

A szaunákhoz szorosan hozzátartozik a szeánsz végén a hideg vizes fürdő. Hempereghetünk a hóban, állhatunk a jéghideg zuhany alatt, a lényeg, hogy a felhevült testet minél hamarabb lehűtsük. A távolság problémáját oldja meg a merülő szauna, ami lehetővé teszi, hogy a hajóról közvetlenül a vízbe ugorjunk. A vízben lévő üveges kabinban izzadás közben még a halakat is megcsodálhatjuk, sőt arról is meggyőződhetünk, hogy cápamentes-e a környék, mielőtt belevetnénk magunkat a tengerbe.

Koponya szauna

A szaunának kétségkívül rengeteg értéke van, de építészeti műalkotásként ritkán gondolunk rá. Van Lieshout azonban nem hagyta, hogy a hagyományos forma keretek közé szorítsa szárnyaló képzeletét és az általa készített wellness szobát egy hatalmas koponya belsejébe képzelte el. A koponya szauna elsősorban nem az arra járók kedvéért épült, rendeltetésszerű használatát be is tiltották, de ha beüzemelik, a koponya szemén kiáramló gőz még félelmetesebbé teszi a”halál fejét”. A koponyában a szauna mellett még egy mosdó és egy zuhany is található, hogy tökéletessé tegyék az illúziót.

Ringatózó szauna

Nem a vízen, hanem a levegőben ringatózik az a szauna, amit a síelők és az egyéb téli sportokért rajongók kedvéért hoztak létre. A hegyre felkapaszkodó sífelvonó lényegült át szaunává a Ylläs Ski Resort jóvoltából, hogy a vendégeknek ne kelljen várniuk a felmelegedéssel, addig sem, amíg beérnek a szállodába. A 2 km-es szakaszon közlekedő „légi-szauna” a kellemes meleg mellett lélegzetállító kilátást is garantál azoknak a bátor vállalkozóknak, akik a hegyen egy szál törülközőben is képesek a hidegben létezni.

Címkék: