Gyors kezelés depresszió ellen

Egy kis gép elektromágneses mezőt hoz létre a fej körül, stimulálja az agyat, és az eddigi kísérletek szerint már az első kezelés segít enyhíteni a depresszió tüneteit.


Egy kis gép elektromágneses mezőt hoz létre a fej körül, stimulálja az agyat, és az eddigi kísérletek szerint már az első kezelés segít enyhíteni a depresszió tüneteit.

Az antidepresszáns gyógyszerek hatékonyak, de javulásra – a beteg állapotától függően – akár heteket, hónapokat is várni kell. A gyors eredmény érdekében már eddig is használtak agy stimulációt, de a kezelések gyakran komoly mellékhatással jártak. Elektrosokk-terápia vagy transzkraniális mágneses stimuláció után akár memóriavesztést is tapasztalhatnak a betegek. Ezekkel szemben a Harward egyetemen kikísérletezett új, LFMS eljárás gyorsan, mellékhatások nélkül képes hatni a páciens állapotára.

Hordozható gyorssegély

Az LFMS készület Michael Rohan fizikus fejlesztette ki, aki elmondta, hogy a hordozható, doboz méretű eszköz sürgős esetekben is azonnali változást okoz a beteg hangulatában, és semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak utána. Eddig 63 önkéntes segítségével tesztelték a készüléket, akik vagy komoly depresszióban szenvednek, vagy bipoláris depresszióval küzdenek. A kísérlet során 34 beteg valóban megkapta a kezelést, ám 29 esetében csak eljátszották, hogy kezelést kaptak. Húsz perc elteltével kikérdezték az önkénteseket, hogy éreznek-e bármilyen kedélyjavulást, és az első eredmények elsöprő sikert hoztak. A készülék hatékonynak bizonyult. Rohan szerint ez komoly áttörés: „Bár még több átfogó kísérletet kell elvégeznünk, de úgy vélem, hogy a jövőben nem csak depresszió, de más pszichés betegségek esetében is használni tudjuk majd az eljárást”.

Címkék: