Bor etikett: Hogyan igyál bort? I. rész

Ha eddig a hivatásos borbírálók mozdulatait mesterkéltnek érezted, nem láttad a szedret, a finoman felfedezhető barackot és az enyhén érződő ásványokat sem úszkálni a borban, akkor most hadd segítsünk lebontani a magasra emelt láthatatlan falakat. Laikusként is érdemes ugyanis fontolóra venni az alapvető technikákat, mert ha figyelsz a részletekre, a borokat összességében is sokkal élvezetesebbnek, izgalmasabb italnak érezheted majd. Jöjjön egy kis bor-etikett:


Ha eddig a hivatásos borbírálók mozdulatait mesterkéltnek érezted, nem láttad a szedret, a finoman felfedezhető barackot és az enyhén érződő ásványokat sem úszkálni a borban, akkor most hadd segítsünk lebontani a magasra emelt láthatatlan falakat. Laikusként is érdemes ugyanis fontolóra venni az alapvető technikákat, mert ha figyelsz a részletekre, a borokat összességében is sokkal élvezetesebbnek, izgalmasabb italnak érezheted majd.


Jöjjön egy kis bor-etikett:


Ne csak nézz, láss is!


A vékony szárú, alul öblösebb, felül picit szűkülő kelyhű talpas pohárba töltött, megfelelő hőmérsékletre hűtött nedűről ne csak azt állapítsd meg, hogy fehér, rosé vagy vörös színű borral állsz-e szemben. Megfigyelheted például, hogy kifogástalan vagy esetleg hibás-e (akkor jó, ha tükrös, szép tiszta a bor, a pezsgés mindenképpen hibára utal). Most billentsd meg egy kicsit a poharat – hiszen nem töltötted tele, inkább csak úgy a harmadáig, ugye? Ekkor szemügyre veheted, hogy a kezedben tartott nemes ital hányféle színárnyalatot sorakozat fel. Minél több, lágyabb árnyalatot tapasztalsz, annál jobb.


Illat nekem és neked


Míg a végigpásztázott borról nagyjából ugyanazokat mondhatjuk el, a szaglással már egészen más a helyzet. A rövidke szippantás adta tapasztalatokat ki-ki más szókészlettel írja le majd. Rossz megoldás nincs, amire asszociálsz, hogy milyen illathoz, élményhez tudod kötni az érzékelt illatokat, aszerint oszd meg élményeidet társaiddal. Annál jobban – ha úgy tetszik, pontosabban – tudod jellemezni a bort, minél nagyobb tapasztalattal rendelkezel a kóstolásban, minél több összehasonlítási alapod van. Szagolgatni túl hosszú ideig vagy túl sokszor nem szükséges, érzékelőid idővel kifáradnak, ám az első szippantás után érdemes még egyszer beleszagolni a pohárban körbelöttyintett borba. Ekkor ugyanis az eddig rejtőzködő illatok is felszabadultan csiklandozzák majd orrodat.


Végre a lényeg!


Itt az idő, kortyolj bele! Épp akkorát érdemes, hogy ha jól megrágod, megjáratod a szádban, annak minden szegletébe eljusson – mivel csak így mutathatja meg igazán minden aromáját.

De hogy úsznak-e majd mégis apró szederdarabok a borban? A látvány, illatozás és kóstolás után gondold végig, mire asszociáltál a bor illata, íze alapján. Inkább édes-e vagy savas, érzel-e tüzességet a nagyobb alkoholfok miatt? Valóban sokszor emlékeztethet egy illat vagy íz különféle gyümölcsökre, ásványokra, érezhetsz benne füstösséget. És ha végig a szárát, nem a kelyhét fogod a pohárnak, akkor a kóstolás végére sem kortyolsz majd csalódottan egy felmelegedett, aromáit így sokkal kevésbé megmutató borba.


Címkék: