Bor etikett: Hogyan igyál bort? II.rész

Ízlelgetted, vizsgálgattad a borokat az első rész alapján? Akkor biztosan felmerült jó néhány további kérdés a kóstolások során: hogy megfelelő volt-e a hőmérséklet, vagy néha úgy érezted, hogy nem is érzed igazán az ízeket? Lehet, hogy nem jó étel után ittad. Most efféle aranyszabályokba pillantunk be, hogy legközelebb már minden tekintetben jó szájízzel tedd el az üres üveget.


Ízlelgetted, vizsgálgattad a borokat az első rész alapján? Akkor biztosan felmerült jó néhány további kérdés a kóstolások során: hogy megfelelő volt-e a hőmérséklet, vagy néha úgy érezted, hogy nem is érzed igazán az ízeket? Lehet, hogy nem jó étel után ittad. Most efféle aranyszabályokba pillantunk be, hogy legközelebb már minden tekintetben jó szájízzel tedd el az üres üveget.Hőmérséklet


Ha már ezzel fejeztük be az első részt, ildomos azzal is folytatni. A bor adott hőfokon mindig más és más arcát mutatja. Nos, ha megízleltük a különbséget egy túlhűtött és egy megfelelő hőmérsékletű bor között, máris megértjük, miért adnak már sokszor a palack címkéjén erre irányuló tanácsot. Sejthető azonban, hogy nem kapsz te sem minden alkalommal egy hőmérő után, így kicsit elnagyolt, de mégis használható szabályként így érdemes eljárnod: elsősorban a fehérboroknak és rozéknak kell a hűtés, azonban a legkönnyebb tétel is elveszti zamatát 8 fok alatt. Minél testesebb, nemesebb egy fehérbor, annál kevésbé lesz a hidegre szüksége, a 10-12 fok általában bevált hőmérséklet.  A vörösboroknak majdhogynem szobahőmérséklet kell. Ebből is a könnyedebbek bírják jobban a frizsidert, de nekik a 14 fok alatti hő már hideg.  A maximum 18 fok itt is a nehéz vörösökhöz kapcsolódik. Egy biztos, hirtelen hőkezeléssel semmi esetre sem szabad bántani az értékes nedűket.


Mi lesz beszélgetés közben a felbontott palackkal?


Kézenfekvő, hogy visszatedd a hűtőbe, vagy borhűtőbe, esetleg a pincébe – ha olyan szerencsés vagy, hogy az is van – de egy kellemes kerti partinál aligha nyújtana élvezetet, ha minden zaftos beszélgetést félbeszakítva borért kellene rohangálnia a házigazdának. Az asztali borhűtő tökéletes megoldás lehet: talán van is otthon régi cserépedényed, de boltban is beszerezhetsz ilyet. Ez előzőleg vízben áztatva végzi legjobban a dolgát, de ha nem stílusod a cserépedényes megoldás, választhatsz a szaküzletekben zselés műanyag, vagy fém borhűtőket is, számtalan design létezik.


A borivás rendje


Egy nagyobb összejövetel során szinte tobzódunk a változatos ételekben és italokban. A vörös húshoz vöröset, a fehérhúshoz fehérbor szabályt valószínűleg te is hallottad már, így tudod, hogy ennyiben a szabályáradat nem merül ki.  Választhatsz: vagy fellapozol egy ide vonatkozó könyvet, esetleg megkérdezed sommelier ismerősödet, vagy felhagysz a merev szabálykövetéssel és saját szakálladra, ízlésed és hangulatod szerint kísérletezel.


Nagyjából ugyanez vár rád akkor is, ha több bort kóstolsz egy este alatt. Csak egy kicsit egyszerűbb a dolgod: általában a könnyű bortól haladj a nehéz felé, a kevésbé fűszerestől és illatostól a fűszeresek, illatosabbak felé. Vörös bor előtt jöhet a fehérbor, a szárazabbat kövesse az édesebb. Ha pedig az egyik ízlett és visszatérnél rá, ne habozz, néhány falat étellel semlegesítheted a szádban kavargó ízeket. A legfontosabb pedig, hogy jóleső érzéssel töltsön el egy-egy borospohárral a kezedben eltöltött este.


Címkék: