Borkóstoló kalandvágyóknak

  • írta:
  • 2013.02.23

„Hosszú Fehér Felhő Földje” – a maori őslakosok nyelvén Aotearoa. Gleccserek és vulkánok, gejzírek, zöldellő erdők és legelők tarkította táj, ahol a 19. században jelentek meg az első szőlőtőkék. Küzdelmes kétszáz év következett, de sem a csapadékos idő, sem az 1980-as évekig tartó alkoholfogyasztási korlátozások nem tudták kedvét szegni az elszánt borászoknak.


„Hosszú Fehér Felhő Földje” – a maori őslakosok nyelvén Aotearoa. Gleccserek és vulkánok, gejzírek, zöldellő erdők és legelők tarkította táj, ahol a 19. században jelentek meg az első szőlőtőkék. Küzdelmes kétszáz év következett, de sem a csapadékos idő, sem az 1980-as évekig tartó alkoholfogyasztási korlátozások nem tudták kedvét szegni az elszánt borászoknak.


Új-Zéland Európától a legtávolabb eső borvidék, ahol a bortermelés csak az 1950-es években indult igazán fejlődésnek. Akkor azonban rohamléptékkel. Mára környezettudatos, egyre nagyobb területeket bekebelező szőlőgazdálkodássá formálódott – minőségi borokkal.


Hírnökük egyértelműen a sauvignon blanc, amivel külföldön szinte egybeforrt Új-Zéland neve. Intenzitása, ’’szúróssága’’, ahogy a hazaiak mondják, rendkívüli. Stílusa sem az európaihoz, sem a dél-afrikaihoz nem hasonlít. Mi több, a szigeteken előállítottak között is eltérés mutatkozik. Marlborough-ból friss, zamatos bort ízlelhetünk egresre, bodzára, trópusi gyümölcsökre emlékeztető jegyekkel, míg a Hawke-öbölnél elterülő, legrégibb borvidékről érett, trópusi gyümölcsös aromájú nedűt tölthetünk ki.

 

S bár a sauvignon blanc a világon ismertebb és elismertebb, mégis a chardonnay a hazaiak kedvence. Illat- és ízvilága ennek is tájanként változik. Intenzív, gyümölcsös zamata, savasságának és ásványosságának egyensúlya mennyei kiegészítője rákféléknek, kagylónak, füstölt lazacnak.


De egy illatos, omlós pulykasültet igazán a pinot noirjuk koronáz meg. Az a cseresznyés aroma, amivel a déli vidékek vöröse vesz le a lábunkról, Wairarapában testes, fekete szilvára és csokira hasonlító ízvilággal csábít, míg az Otago-béliek ereje a gyógynövényes, bogyós gyümölcsös aromájában és karakteres tanninjában (csersavban) rejlik.

 

Gisborne-ból, a Hawke-öbölből, a déli szigeten fekvő Marlborough-ból, vagy kisebb termőterületről származzon is, az új-zélandi bor tiszta, vibráló, élénk aromáival izgalmas kalandra hív.


Címkék:

Előző Cikk

Brazil bortér