Egészségedre!: Budavári Borfesztivál

Program, ami színes és nem felszínes. Boros és más kulturális témák, amikbe bele kellett kóstolni! Mindezt könnyed stílusban tálalva, hogy a hasát senki el ne csaphassa, de útravalóul mindenki kapjon egy csipet ’’kultúr-morzsát’’ a vérében csörgedező alkohol, és a bejáratnál kapott csinos boros pohár mellé.A 22. Budavári Borfesztivál nyitónapján jártunk, a bor és kultúra ünnepére vasárnap estig még bárki ellátogathat!


Program, ami színes és nem felszínes. Boros és más kulturális témák, amikbe bele kellett kóstolni! Mindezt könnyed stílusban tálalva, hogy a hasát senki el ne csaphassa, de útravalóul mindenki kapjon egy csipet ’’kultúr-morzsát’’ a vérében csörgedező alkohol, és a bejáratnál kapott csinos boros pohár mellé.


A 22. Budavári Borfesztivál nyitónapján jártunk, a bor és kultúra ünnepére vasárnap estig még bárki ellátogathat!


A Budavári Siklóhoz legközelebb eső kapun belépve olyan kürtős kalács illat csapta meg az érkezőket, hogy máris megkapták az első intenzív élményt az érzékszervek. Aztán jöttek a boros standok sorban. Még egy korty sem folyt le a torkunkon, de kezdett forogni a világ – melyiket kóstoljuk? Ide érdemes előre gyártott haditervvel érkezni, hogy milyen szisztéma szerint, hol iszunk egymás egészségére. Nélküle a közel 170 bort és pezsgőt kínáló stand közül a választás meglehetősen nehéz.

 

Kóstolhattuk a borokat az idei év témája alapján is. A „Bor és Nő…Mindig másért szép” mottó mögött megbúvó gondolat szerint a borászattal foglalkozó hölgyek kerültek a középpontba a fesztiválon. Mindazok, akiknek munkája meghatározza egy bor ízét, arculatát, legyen szó egy pincészet borászáról vagy akár marketingeséről.

Pódium-beszélgetéseken elcsíphettünk néhány véleményt és kulisszatitkot akár maguktól a borral foglalkozó hölgyektől is, vagy megkóstolhattuk a nevükhöz fűződő tételeket, hiszen a fesztiválon minden érintett standot külön felirattal jelöltek.

 

A hazai színvonalas kínálat mellett megmártózhattunk akár az olasz ízekben, vagy az idei díszvendég, Portugália bor- és gasztronómiai kínálatában is. A fehérboros kagyló és az utána kóstolt Royal Oporto Ruby is mennyei volt. (Sűrű és bársonyos, illatában és ízében a lüktető gyümölcsösséggel – ahogy egy Rubynál kell.)

 

Ilyen kulináris élmények után nem árthatott egy kis kitérő. A 22 éves rendezvényen most is ugyanolyan fontosnak ítélték a bor és kultúra kapcsolatát szorosabbra fonni. Így pihenőként betérhettünk a Budapesti Történeti Múzeum kiállításaira, kombinált napi jeggyel pedig már a Magyar Nemzeti Galériát is célba vehettük. Az együttműködések sora itt nem állt meg. A hétvégére többek között a Magyar Jazz Napja és a Magyar Folklór Napja kapcsán számtalan programmal készültek a szervezők. Így a borozással, csevegéssel és az esti koncertekkel egész napos programot tervezhetünk.


Címkék: