Profilom 2018. január 16. Kedd - Gusztáv

Mediterrán Mecsekalja


Kelták, itáliaiak hatása. Rácok, németek tudása és hagyománya. Ez mind ötvöződött a borászatában. Évezredek óta a szőlő hazája, miközben önállóan csak 1959 óta kell helyt állnia a Pannon borrégió legkisebb területének, korábban mecsekaljai, napjainkban Pécsi borvidék néven.


A szubmediterrán klíma és a déli lejtők tökéletes bölcsőt jelentenek a tőkéknek. Mégis, termőterületei jócskán lecsökkentek, a kadarka egykori térhódítása is csupán történelem. Minőségben viszont aligha van szégyellnivalója a pécsi, szigetvári, versendi körzeteknek. A Mohács-Bóly Fehérborúton, vagy a Pécs-Mecseki Borúton is elindulhatunk a környék, a szőlőhöz kötődő hagyományok és persze a poharakban lágyan ringatózó zamatos borok felfedezésére.

 

Ugyan a vörösborpártiak bogyós gyümölcsök illatával ékeskedő cabernet sauvignon-t, cabernet franc-t, vagy kadarkát is kóstolhatnak, napjainkban sokkal inkább a tüzes, fűszeres fehérborok kelletik a környéken magukat: a finom rezedaillatot árasztó, lágy olaszrizling, az elegáns savakkal büszkélkedő chardonnay, vagy a helyi kuriózumok, a cirfandli és a csomorika.

 

Szinte csiklandozza orrunkat a cirfandli virágillata. Ez a fűszeres zamatú fehérbor nemcsak szárazként, de megfelelő évjáratokban édes csemegeborként is elismerést vív ki magának. Ráadásul ezt a hazánkban több mint kétszáz éve telepített fajtát Ausztrián kívül a világon csak itt kóstolhatjuk.

 

Társa, ha már a helyi specialitásokról esik szó, a csomorika, mely illatos, vékony testű nedű, és hajdanán pezsgőalapnak szánták. Volt okuk külön a pezsgőre is gondolni, hiszen Baranya történelmében ott tündökölt a Littke pezsgőgyár, amely beszállítója volt még a császári udvarnak is. Két kilométernyi ötszintes pincerendszere, melyet ma külföldi tulajdonosok gondoznak, izgalmas úti cél lehet, ha Pécsre látogatunk. Kiruccanásunkat megkoronázhatja a környékbeli borospincék látogatása, főleg ha tudjuk, hogy nehezebb felkutatni az üzletekben az e vidéken megtermelt borokat, azok nagy része ugyanis a hordókban várja a szőlő levére szomjazókat.

 

Írta: Repka-Takács Judit
További cikkek a szerzőtől
 Facebook