Rooibos-szal forradalmasítják a borkészítést

A zamatos vörösborokat kínáló dél-afrikai borászat, az Audacia teljesen új technológiát dolgozott ki és szabadalmaztatott a borászatban. A borok érleléséhez nem tölgyfát, hanem rooibost és mézbokrot használnak, nem csupán ízesítési céllal.


A zamatos vörösborokat kínáló dél-afrikai borászat, az Audacia teljesen új technológiát dolgozott ki és szabadalmaztatott a borászatban. A borok érleléséhez nem tölgyfát, hanem rooibost és mézbokrot használnak, nem csupán ízesítési céllal.

A cég vezetői arra kerestek megoldást, hogyan tehetnék igazán egyedülállóvá, csak rájuk jellemzővé borukat. Úgy tartja a fáma, hogy az importált tölgyfát szerették volna kiváltani. A megoldás pedig egy csésze rooibos tea hatására pattant ki Trevor Strydom, az egyik tulajdonos fejéből, amikor lánya egy nehéz nap után ezzel kínálta.

A stellenbosch-i borászat és a helyi egyetemen működő Szőlészeti és Borászati Tanszék között szoros együttműködés alakult ki. Megállapították, hogy az egészséges, antioxidánsokkal teli, koffeintől mentes, alacsony tannin tartalmú rooibos és a szintén helyben őshonos cserje, a mézbokor nemcsak kiváló aromákat kölcsönöz a bornak, de kén-dioxid és egyéb tartósítószer sem kell a szőlő levéhez. A rooibos és mézbokor ezt a munkát is elvégzi. Természetes módon, hozzáadott anyagok nélkül tartósítja azt, zöld utat adva az ezekre az anyagokra allergiások számára, hogy egy jó pohár borból ők is nyugodtan kortyolhassanak.

Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy ezért cserébe a rooibos tea ízvilágát kapjuk. Az így készült borban is megvan a kellő füstösség, egy csipetnyi vaníliával, cseresznyével és fekete borssal. Az első szulfit és más tartósítószerektől mentes bor 2013-as szüretelésű Merlot-ból készült és már a piacon van.

Címkék: