Szervírozd betonban a bort!

Felsőkategóriás pezsgők, borok, sörök mámorító ízvilágát nem könnyű szemkápráztató szépségbe burkolni. A hagyományos színezett üvegektől elrugaszkodva, betonfürdőben megmártózva, majd mattosított ragyogással bevonva kápráztat a REMEMBER THE LION legújabb dizájntechnológiája. Életre keltéséről a cég társtervezőjét, Oravecz Andrást kérdeztük.


Felsőkategóriás pezsgők, borok, sörök mámorító ízvilágát nem könnyű szemkápráztató szépségbe burkolni. A hagyományos színezett üvegektől elrugaszkodva, betonfürdőben megmártózva, majd mattosított ragyogással bevonva kápráztat a REMEMBER THE LION legújabb dizájntechnológiája. Életre keltéséről a cég társtervezőjét, Oravecz Andrást kérdeztük.


Mi inspirált a betonfeltét megtervezésekor?

Elsősorban az általunk tervezett tárgyak kivitelezése volt a cél. És mivel a tárgyainknál betont is használunk lehetőségünk volt, arra hogy kísérletezzünk az anyaggal. Mindig is szem előtt tartjuk, hogy olyan koncepciókat dolgozzunk ki, amik még nincsenek jelen, és a beton felület is egy ilyen ötlet volt. Ez abban különbözik a többi koncepciónktól, hogy itt nem a tárgyon van a hangsúly, hanem a betont a csomagolás dizájnba vittük át. Ebből kifolyólag a felhasználási célja nem a termékek árulása, hanem a technológiáé, mely lehetővé teszi azt is, hogy több millió példányszámban lehessen sokszorosítani ezeket a palackokat, de a kuriózum értékét kis példányszámban tudja megőrizni.

 

Mesélj a koncepcióról!

A koncepciónk lényege, hogy a betont úgy tudjuk rögzíteni az üveg felületen, hogy az azután rajta maradjon, ne legyen sérülékeny, és ezek mellett könnyen variálható legyen. Ezt néhány hetes kísérletezés során sikerült megvalósítani, és egyben megalkottunk egy gyártási folyamatot is. A beton nagyon változatos anyag, és ezt mi ki is használtuk. Mind színében, mind textúrájában sok lehetőség van benne, amit még nem aknáztunk ki teljesen. Így elmondhatjuk, hogy még vannak újdonságok a tarsolyunkban. 


Várható színes vagy mintás feltét is?

Egyelőre két színben érhető el nálunk a beton felület. Ezek a csont fehér és a közép szürke (betonszürke). A felület textúráját is tudjuk variálni aszerint, hogy kisebb vagy nagyobb szemcséket használunk a betonban, illetve hogy a szemcsék egymástól távol, ritkábban, vagy egész közel, tömötten helyezkednek el.

 

Milyen hőmérsékleten lehet benne folyadékot tárolni?

A beton hő tartománya igen széles. Kibírja a nagyon hideget és a forróságot is, akár az üveg, amin alkalmazzuk. Így minden olyan területen ahol az üveg tulajdonságai megfelelőek, a beton ugyanúgy alkalmazható. Gondoljunk csak bele, hogy az élet egyéb területein mennyi helyen és formában találkozhatunk vele.

 

A gyakorlatban is kipróbáltátok hőtartó képességét?

Természetesen, mivel kap egy plusz réteget az üveg, ezért jobban szigetelt, mintha nem lenne rajta, de ez lényegesen nem befolyásolja a bevont tárgyakat. A folyadék ugyanúgy megfagy, és ugyanúgy átveszi a környezete hőmérsékletét is.

 

Befolyásolja a palack stabilitását ez a felület?

Nem lesz instabil az üveg, mert csak egy vékony plusz felületet adunk neki, a főbb tulajdonságait nem változtatjuk meg.


Mennyire sérülékeny, lepattintható a feltét?

Kísérleteink során, eljutottunk arra szintre, hogy a beton nem jön le az üvegről. Mondhatni csak az üveggel együtt törik össze. De egyben javítjuk az üveg sérülékenységének tulajdonságait, de nem bombabiztos. Ugyanúgy kell bánni vele, mint általában.

 

Értékesítési szempontból mi a célcsoportja a technológiának? Hol találkozhatunk vele?

Elsősorban az alkoholos italt gyártók illetve forgalmazók a célcsoportunk, képzeljük el milyen exkluzív kinézete lehet egy beton pezsgőnek, bornak, vagy akár egy kisebb üveges sörnek. Ebben az esetben tudunk sorozat gyártásban gondolkozni, ami a technológia elsődleges célja, de mivel kézi munkáról van szó, leginkább kis szériás ital kollekciókhoz ajánljuk. De emellett természetesen nyitottak vagyunk egyedi kérésekre is.

Szeretnénk ha a technológiánkat hungarikumként tartanák számon, dolgozunk az ügyön, hogy ez a törekvés meg is valósuljon.


Címkék: