Profilom 2018. január 20. Szombat - Fábián, Sebestyén

10 gusztustalan dolog, ami legálisan van az élelmiszerekben


Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy élelmiszereink manapság rengeteg olyan összetevőt tartalmaznak, amelyekről, ha tudnánk, hogy felhasználják őket, tartózkodnánk a vásárlásuktól. A különböző adalékok, állományjavítók és tartósítószerek mellett azonban néha valóban egészen undorító dolgok kerülhetnek az élelmiszerekbe, ráadásul teljesen legálisan az amerikai élelmiszertörvény szerint. Ezek közül válogattunk ki tízet. 

Rágcsálószőr a fahéjban

Bármennyire is gusztustalannak hangzik, az amerikai élelmiszertörvény legálisan megengedi, hogy 50 gramm fahéj maximum tizenegy, rágcsálótól származó szőrt vagy szőrdarabot tartalmazzon. 

Rovarfej a fügelekvárban

A fügelekvár nagyon finom csemege, ám tudni kell róla, hogy 100 grammja akár 13 darab rovarfejet is tartalmazhat. Ezt természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy ha a kanalunkra veszünk egy kis lekvárt, akkor egy sáska feje néz majd velünk szembe, hanem a gyártás során marad az alapanyagban, majd "elvegyül" benne. 

Paraziták a tengeri halakban

Akármennyire finomak is, számos tengeri halban legálisan maradhatnak különböző paraziták, ráadásul mindezt tetézve egy úgynevezett "gennyzsákba" tokozódva. 

Penész a konzerv zöldségekben

Szintén az amerikai élelmiszertörvényben szerepel, hogy a konzerv zöldségekben maximum 10%-nyi penész jelenléte megengedett, egy folt azonban 1 centiméternél nagyobb átmérőjű nem lehet. Megnyugtató. 

Rovarmaradványok a tésztában

A jelek szerint a tésztagyártás sem mentes az undorító dolgoktól, ugyanis egy csomag tésztában rovarmaradványok is találhatók. Ezek persze nem szemmel látható részek, bele vannak "dolgozva" a termékbe. 

Kukacok és penész a konzerv és fagyasztott gyümölcsökben

Nem kevésbé megnyugtató, hogy a fagyasztott és konzerv gyümölcsökben három százalékig megengedett a penész és különböző kukacmaradványok jelenléte. 

Homok a mazsolában

Ez az "adalék" talán nem annyira meglepő, hiszen a mazsola alapjaként szolgáló szőlő homokos talajon is teremhet, a jelek szerint azonban az alapos mosás és tisztítás sem elég, 100 gramm csemegében maximum 40 mg lehet a homok megengedett mennyisége. 

Lárvák a spenótban

Bármennyire is visszataszítóan hangzik, az előkészített, fagyasztott spenótban rovarlárvát is találhatunk, akár egészben is, ezek méretét 3 mm-ben maximálták az amerikaiak... Igaz, 10 kilogrammnyi termékben maximum két-három betolakodó jelenléte megengedett. 

Rágcsálóürülék a búzában

Azáltal, hogy a búza egy kilogrammja maximum 9 miligrammnyi rágcsálóürüléket is tartalmazhat, mindez minden olyan termékbe belekerül, amelyhez felhasználják a gabonát. 

Emlős ürülék a gyömbérben

Szintén nem túl szívet melengető tudni, hogy fél kilogramm gyömbérben emlőstől származó ürüléket is találni, igaz, maximum csak 3 mg mennyiségben. 

Írta: Faragó Zoltán
További cikkek a szerzőtől
 Facebook