11 elképesztő tény az emberi testről, amiről eddig nem tudtál

Az emberi test önmagában egy csoda. Szervezetünk olyan funkciókkal, tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek között egészen ámulatba ejtőket is találunk. Ezek közül gyűjtöttünk most össze tizenegyet. 


Az emberi test önmagában egy csoda. Szervezetünk olyan funkciókkal, tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek között egészen ámulatba ejtőket is találunk. Ezek közül gyűjtöttünk most össze tizenegyet. 

1. A férfi ejakulációja során az ondó több mint 40 km/h-s sebességgel távozik a szervezetből. 

2. Mielőtt hánynánk, szánk nyállal telik meg. A mechanizmus azért van, hogy szájüregünket és fogainkat megvédje a gyomorból feljövő káros savaktól. Az extra nyáltermelődés már 30-40 másodperccel azelőtt megkezdődik, mielőtt a gyomortartalom elindulna felfelé a nyelőcsövünkön. 

3. Amikor egy terhes nő szervi károsodást szenved, például szívrohamot kap, a méhében fejlődő magzat őssejteket küld a köldökzsinóron keresztül a károsodott szerveknek, hogy segítse azok regenerálódását. 

4. Az ember az újszájúak közé tartozik. Ez annyit tesz, hogy az embrionálódási folyamatban a bélcsíra fejlődési szakaszában kialakuló legelső testnyílás, az ősszáj csoportban a kifejlett egyed végbélnyílásává alakul, a test ellenkező pólusán pedig megjelenik egy új nyílás, az újszáj, mint a kifejlődő egyén leendő szájnyílása.

5. Az ember szívritmusa automatikusan lelassul, amint víz éri az arcát. Ezt hívják emlős merülési reflexnek. 

6. Az emberi arc belső része ugyanabból az anyagból épül fel, mint a vagina. 

7. Egy átlagos ember annyit szellent 24 óra alatt, hogy a gáz elegendő lenne egy lufi felfújásához. 

8. Egy átlagos méretű pénisz erekciójához két evőkanálnyi vérre van szüksége a szervezetnek. Ez pontosan annyi, amennyi egy futóegér szervezetében megtalálható. 

9. Az ember folyamatosan látja az orrát, még akkor is, ha nem mozdítja a szemét semelyik irányba, azonban az elménk nem vesz erről tudomást. 

10. A nyelv az egyetlen olyan izom az emberi testben, amely csatk egyetlen ponton csatlakozik. 

11. Alvás közben az emberi szemben karbamid keletkezik, ami aztán el is távozik. A karbamid egy vegyület, amely a vizeletben is megtalálható, furcsa módon tehát kis túlzással a szemünkön keresztül is pisilünk. 

Címkék: