5 elképesztő tény az emberi testről, amiről nem tudtál

Az emberi test maga a csoda, szervezetünk olyan dolgokra képes, amelyek között rengeteg olyan van, ami szinte hihetetlennek hat. Az alábbiakban öt olyan tényt osztunk meg veletek, amelyektől garantáltan leesik majd az állatok. 


Az emberi test maga a csoda, szervezetünk olyan dolgokra képes, amelyek között rengeteg olyan van, ami szinte hihetetlennek hat. Az alábbiakban öt olyan tényt osztunk meg veletek, amelyektől garantáltan leesik majd az állatok. 

Hány centi vagy? Az attól függ, hogy reggel vagy este van.

Bizony, bármilyen meglepő is, testmagasságunk nem állandó. Reggel, ébredés után ugyanis átlagosan akár két és fél centiméterrel is magasabb lehetsz, mint este, lefekvés előtt. Éjszaka, alvás közben ugyanis porckorongjaid megtelnek gerincvelői folyadékkal, ezáltal megvastagodnak, gerincoszlopod megnyúlik, így testmagasságod is nő. A nap folyamán aztán, ahogy egyre többet mozogsz, a többletfolyadék elszivárog a porckorongokból, így azok összehúzódnak, ezáltal magasságod csökken. 

Ahogy idősödsz, úgy okosodsz. Vagy mégsem?

Sajnos az az igazság, hogy hiába mondják a gyerekeknek, hogy ha majd felnőnek, okosabbak lesznek, ez alapvetően nem igaz, ugyanis minél idősebbek vagyunk, annál inkább veszítünk intelligenciánkból. Minden nap ugyanis több mint ezer agysejtet veszítünk el azt követően, hogy agyunk elkezd dolgozni. 

Hányat dobban a szíved életed során?

Az emberi szív egy elképesztő erőmű. Testünk motorja egy évben 40 milliószor dobban, ami azt jelenti, hogy egy hosszú, egészséges életet élő személy szíve élete során több mint kétezermilliárd alkalommal dobban meg. És ha ez még nem elég... Ha meg akarnánk határozni, mennyi vért pumpál át szívünk egy óra alatt, egy évig minden nap négy csésze vizet kellene elfogyasztanunk. Életed során pedig elképesztő mennyiségű, egy tucat tankerhajót megtölteni képes vérmennyiséget szivattyúz át ez a mindössze körülbelül 30 dekagramm súlyú szerv. 

Saját magadat is használhatná vízmelegítésre

Testünk hője nélkülözhetetlen az életben maradásunkhoz, de azt vajon tudtad-e, hogy minden félórában annyi hőt termel szervezetünk, hogy azzal majdnem két liter vizet felforralhatnánk? 

Öt érzék helyett kilenc

Amióta a világ világ, a tudományok révén öt érzékről tudunk. Ezek a szaglás, látás, hallás, érintés, ízlelés. Pedig ez nem minden, hiszen hivatalosan kilenc érzékünk van. A fentieken kívül ezek a nyomásérzékelés, a propriocepció, amely a különböző testrészek, szervek testhez viszonyított helyzetének észlelése, a szomjúság, az éhség és a mágnesesség érzékelése. 

Címkék: