A kávéfüggőség szakmai ártalom

Kik isszák a legtöbb kávét? Az újságírók vannak az élen, őket követik a tanárok és a rendőrök – a bristoli egyetem biofizikai tanszékének felmérése szerint.


Kik isszák a legtöbb kávét? Az újságírók vannak az élen, őket követik a tanárok és a rendőrök – a bristoli egyetem biofizikai tanszékének felmérése szerint.

A nyár végén készült a felmérés, melyet Peter Rogers, a Bristol Egyetem professzora vezetett. A résztvevők 18 évnél idősebb, főállásban dolgozó emberek voltak, vagy olyanok akik saját vállalkozásukban tevékenykednek, de minimum napi nyolc órában. Azoknak a száma, akik egyáltalán nem isznak kávét, statisztikailag szinte elhanyagolható volt. A kávé nyugati kultúránk egyik legélvezetesebb és legkedveltebb reggeli ébresztőjévé vált. A tekintetben, hogy a kávé egészséges-e vagy sem, a különböző kutatások ellentmondásos eredményekkel zárulnak, de azzal mindenki egyetért, hogy napi négy csésze kávé még nem lehet komoly hatással a szervezetre. Bár a vérnyomás megnő, és kiválasztás is felgyorsul, de kiszáradástól azért nem kell aggódnia annak, aki többször is hódol a kávé függőséget okozó ízének. Tény ugyanis, hogy kávé függőséget okoz, és kimutatható, hogy aki rendszeresen megiszik pár csészével, az rosszabbul teljesít olyan napokon, amikor nem juthat hozzá a minimális adagjához. Ugyanakkor a kávé kis mértékben csökkenti a szívroham veszélyét a benne található antioxidánsok miatt.

Fogyasztók toplistája

A kávéhabzsolók közül a médiában dolgozók vezetik a prímet napi négy-öt adaggal. Bár hozzá kell tenni, hogy a felmérésben résztvevők a laza, hosszú, amerikai kávét isszák, a tengerentúlon kevésbé népszerű az Európában jobban kedvelt eszpresszó. Az újságírókat követik a tanárok és a rendőrök négy pohárral, a kereskedők és az egészségügyben dolgozók mérsékletet tartva megállnak három csészénél naponta. Érdekes módon a toplistát a hivatásos sofőrök zárják, akik egyetlen csésze forró feketével is megelégszenek naponta.

Címkék: