A világ hét legfurcsább dolga, amit betiltottak

Szinte nincs olyan ország a világon, ahol ne lenne törvényileg betiltva valami. Az alábbi cikkben összeszedtünk tíz olyan dolgot, amelyről eszünkbe sem jutna, hogy talán van egy hely a világon, ahol tilos. 


Szinte nincs olyan ország a világon, ahol ne lenne törvényileg betiltva valami. Az alábbi cikkben összeszedtünk tíz olyan dolgot, amelyről eszünkbe sem jutna, hogy talán van egy hely a világon, ahol tilos. 

Csoportos kocogás, Burundi

A polgárháborúktól sújtott afrikai országban egy igen egészséges tevékenységet tiltottak be. A 2000-es évek elejére elcsituló etnikai zavargásokat követően rengetegen kezdtek el futni, amelyből végül csoportos tevékenység bontakozott ki. A nagy létszám a veszélyes katonai szervezetek ellen is védekezést nyújtott a kocogók számára, ám idén márciusban az ország elnöke, Pierre Nkurunziza betiltotta ezeket a csoportos tevékenységeket, mert úgy vélte, összeesküvések és államellenes mozgalmak bontakozhatnak ki belőlük, mindemellett jó pár résztvevőt börtönbe is zártak nyomatékul. 

Scrabble, Románia

A 80-as években Nicolae Ceausescu rezsimje idején még a Scrabble nevű betűvető társasjátékot is betiltották, mert a diktátor rombolónak és gonosznak találta. Halála után nem sokáig élt már a tilalom, mára pedig már létezik a román Scrabble szövetség is, amely versenyeket is szervez Romániában. 

Kinder tojás, Egyesült Államok

Szegény amerikai gyerekeknek le kell mondaniuk a nagyon finom Kinder tojás élvezetéről, miután az Egyesült Államok élelmiszertörvénye kimondja, az országban nem forgalmazható olyan élelmiszer, amelyben mesterséges anyagból készült tárgy van elhelyezve. Mivel a Kinder tojás lényege a csokin kívül a benne elhelyezett ajándék, így fennakadt a rostán. 

Copfba kötött haj férfiaknak, Irán

Iránban nagyon szigorú keretek közé szorították a férfiak számára a hajviseletek fajtáit. Egy 2010-es rendelet szerint a férfiak nem hordhatnak copfot, de túl tüskésre sem zselézhetik fel a hajukat. 

Időutazás, Kína

Talán az egyik legfurább törvény, amivel betiltottak valamit. Bár az időutazásra a jelenlegi technikai paraméterek mellett bizonyítottan nem vagyunk képesek, Kínában azért mégis betiltották. Az oka nagyon egyszerű: a számos, időutazásról szóló alkotás, amely a helyi törvényhozás szerint torz képet fest és viccet csinál a komoly történelmi tényekből, így ártalmas. 

Haldoklás a parlament épületében, Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság egyik legfurább törvénye, hogy tilos haldokolni a parlament épületében. Bár arról fogalmunk sincs, hogy ezt valójában hogyan tiltják meg, azért tiltott, mert minden személy, aki az országházban hal meg, állami temetésre jogosult, azt pedig még a brit állam sem vállalja, hogy mindenkinek biztosítsa a szertartást. 

Üres benzintank az autópályán, Németország

Németországban nem fogyhat ki a benzin az autódból egy autópályán, mert az országban tilos gyalog közlekedni a sztrádákon, éppen ezért mindenkinek gondoskodnia kell megfelelő mennyiségű üzemanyagról, mert gyalog nem indulhat el egy benzinkút felé. 

Címkék: