Profilom 2018. január 21. Vasárnap - Ágnes

Bárányszem, ökörvér: a legdurvább szerek másnaposság ellen


Aki életében legalább egyszer volt már másnapos, az tudja, hogy ilyenkor nagyon limitált azon táplálékok repertoárja, amit anélkül fogadna be szervezetünk, hogy ne akarjon rögtön megszabadulni tőle. A világ néhány pontján azonban olyan "csodaszereket" használnak a macskajaj megelőzésére, amit a mi gyomrunk normál esetben sem venne be. 

A mongolok bárányszemes koktélja

Mongóliában a paradicsomlé jótékony hatásában bíznak, hiszen köztudott, hogy elősegíti a májban az alkohol lebontódását és szervezetből való kiürülését. De hogy a paradicsomlébe miért raknak a jó mongolok savanyított bárányszemet, az egy olyan kérdés, amire valószínűleg csak ők tudják a választ. 

Haejangguk

A Haejangguk egy dél-koreai étel, melyet "másnaposságűző" marhahúslevesként fordíthatnánk. Összetevői Napa káposzta, különböző zöldségek és egy kis extraként alvadt ökörvér. A leves története egészen a 14. századig nyúlik vissza, és mivel azóta is fogyasztják, lehet valami az ökörvér erejében... 

Osztrigakoktél

Az Egyesült Államokban is megadják a módját a másnaposság elűzésének. Az osztrigakoktél még egy nyugodt gyomrot is megviselne, hát még egy kiadós buli után nyugalomra vágyót. A koktélospohár alján ugyanis egy osztriga pihen, magának az italnak pedig olyan az állaga, mint a tojássárgájának, ráadásul a kúra akkor hatásos, ha az osztriga is eltűnik a pohárból. 

Umeboshi

A sok szempontból hóbortos japánoknak a macskajajra is egyedi szerük van. Ez nem más, mint az Umeboshi, ami egy kicsi szilvaféle. A piros gyümölcs olyan, mint egy borzasztón éretlen szilva, savanyú, de nagyon. Viszont segíti az emésztést, serkenti a májfunkciókt és meggátolja a hányingert, úgyhogy a japánok erre esküsznek. 

Tigristej

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy a derék peruiak halált megvető bátorsággal megfejnek egy anyatigrist, hogy egy kis gyógyító tejhez jussanak, eláruljuk, nem erről van szó. A koktél azért kapta ezt a nevet, mert erős, mint egy tigris. Összetevői fokhagyma, limelé, koriander, vöröshagyma, só, bors és hal, mindez összeturmixolva. 

Írta: Faragó Zoltán
További cikkek a szerzőtől
 Facebook