Profilom 2018. január 18. Csütörtök - Piroska

Csak lányok születnek majd a jövőben?


A születendő gyerek neme sok szülő számára elsődleges kérdés, akár még a gyermekvállalás tényét is befolyásolhatja. A népi babonák különféle praktikákról mesélnek, amivel befolyásolni lehet a leendő baba nemét, de ezek hatékonysága a legjobb esetben is kétséges. Vagy mégsem?

Egy, az újszülöttek nemi eloszlását vizsgáló japán tanulmány szerint a magzatok nemét valóban befolyásolhatják környezeti tényezők. A kutatók ezúttal nem a különböző pozíciók vagy az időzítéses módszer hatékonyságát vizsgálták, hanem a külső hőmérsékletet.

Az M&K Egészségügyi Intézet és a Shimizu Női Klinikai kutatóinak eredményei azt mutatják, hogy a vizsgált országok hőmérséklete valóban hatással volt a születendő babák nemére. A melegebb területeken a lány újszülöttek száma rendre megelőzi a fiúékét, amit a fiú magzatok nagyobb sérülékenységével magyaráznak.

A még meg nem született fiúk érzékenyebben reagálnak az erőteljesebb hatásokra a lányoknál, ezért a melegedést hozó klímaváltozás nem nekik kedvez a nemek csatájában. Ezzel a jelenséggel magyarázzák a trópusi országok lánytöbbségét is, de a fiúra vágyó anyukák számára nem csak a meleg okozhat problémát. A babák nemét a szélsőséges időjárás ugyanúgy befolyásolhatja, mint a nagy meleg, sőt még a légszennyezés is okozhat nembeli eltolódást. Persze ezúttal is a lányok javára. Ugye ezek után te is máshogy nézel majd az időjárás-jelentésekre?

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook