Jön a csokiválság!

Rohanj a legközelebbi édességboltba és töltsd fel a készleteidet, mert hamarosan drágább lesz a csoki, mint a kaviár.


Rohanj a legközelebbi édességboltba és töltsd fel a készleteidet, mert hamarosan drágább lesz a csoki, mint a kaviár.

Két nagy csokigyártó cég képviselői is azt nyilatkozták egy amerikai napilapnak, hogy a jövőben komoly gondot jelenthet a kakaó beszerzése.

Az elmúlt két évben világszerte 70 ezer tonnával több kakaót ettünk meg, mint amennyit a farmerek meg tudnak termelni. Ha ez a tendencia nem változik, akkor már csak pár évig tartanak ki a tartalékok. Azt jósolják, hogy 2030-ra 2 millió tonnával kevesebb kakaót tudnak majd szüretelni, mint amennyit fel szeretnénk használni.

Kiszáradnak a források

A válság egyik oka, hogy nem kedvez az időjárás a földműveseknek. Az egyik legnagyobb kakaótermelő régió vidék a nyugat-afrikai országok. Az International Cocoa Organisation (Nemzetközi Kakaó Szervezet) szerint a túl száraz időjárás és egy kellemetlen betegség miatt, mely megtámadta a növényeket, az elmúlt évben 40%-kal kevesebb kakaót tudtak megtermelni a farmerek. Ennek hatására sok földműves átállt más, ellenállóbb növényre, például kukorica termesztésére. 2012 óta 60 %-kal lett drágább a kakaó és ez csak növekedni fog.

Az olcsó megoldás sem jobb

Kutatók igyekeznek megoldást találni a problémára. Olyan növények nemesítésén dolgoznak, melyek jobban ellen tudnak állni a környezeti hatásoknak és a betegségeknek, illetve olcsóbban kezelhetőek. Ám Mark Schatzker az egyik csokigyártó képviselője szerint ez csak félmegoldás: „Az olcsóbb azt is jelenti, hogy nem olyan ízes, finom. Ha nem vigyázunk, a csoki épp úgy felejthető étel lesz, mint például a még éretlen, vizes paradicsomok a nagy bevásárlóközpontok polcain.” Ám ha nem gondolkodunk előre, akkor John Mason, egy ghánai kutatóközpont igazgatója szerint a csoki 20 éven belül egy kategóriába fog esni a kaviárral.

Címkék: