Kutyafogyókúra falánk ebeknek

Egyel több jutalomfalat, egy nyalás a gazdi fagyijába, lustálkodás naphosszat a nyári forróság közepette és máris felszalad pár egészségtelen kiló a kutyára. Segíts kedvencednek formába lendülni.


Egyel több jutalomfalat, egy nyalás a gazdi fagyijába, lustálkodás naphosszat a nyári forróság közepette és máris felszalad pár egészségtelen kiló a kutyára. Segíts kedvencednek formába lendülni.

Túlsúlyos a kutyád?

Ha végighúzod a kezed az oldalán és csak nehezen tudod kitapintani a bordáit, akkor pár feles kiló biztos teherként nehezedik rá. Ám ez csak az első jel. Pontos adatok érdekében életkor és fajta szerint is fel kell mérned kedvenced állapotát. Ehhez remek súlytáblázatokat találsz a neten, de testömegindex kalkulátorral is kísérletezhetsz például a petmd.com oldalon – csak váltsd át a kilogrammot fontra.

Irány a doki!

A kutyák okosabbak, mint mi, ha nem éhesek, nem esznek. A maradékot elássák a kertben ínséges időkre. Nehéz őket felhizlalni, ezért fontos, hogy mindenképp vidd el az állatorvoshoz, ha túlsúlyt tapasztalsz nála, mert akár egy betegség jele is lehet a hízás. Ám ha nincs is szó betegségről, akkor sem árt megvitatni, hogy milyen kezelést ajánl fajtaspecifikusan a doki.

Kevesebb kaja, több mozgás

Mint ahogy az embernél, a kutyáknál sincsenek csodaszerek. Diétázni kell és többet mozogni, ha fogyni akar. A napi egy étkezést váltsd fel napi 3-4 kisebb adagokra porciózott étkezésre, mely akár fele is lehet az eredeti menünek. Használj mérőedényeket a pontos adagoláshoz. A jutalomfalatokat erre az időre teljesen felejtsétek el. Ne ebben az időszakban próbáld új trükkökre tanítani. Ha mégis látod rajta, hogy éhes, próbálkozz zöldséges falatkákkal, répával, brokkolival. A mozgást is kis adagokban kezdd. Kistestűek esetén fél kilométer sétával kezdj, és a cél két és fél kilométer legyen, míg a nagy ebek egy kilométert tornázzanak fel legalább háromra. Ez akár közös edzés is lehet. Hetente legkevesebb egyszer mérd le ebed, hogy lásd, hogy haladtok és mikor kezdhettek lassítani a diétával. Esetükben ez nem hiúsági kérdés, az egészségük múlik rajta úgyhogy fogd rövid pórázra, de a dicséretről se feledkezz meg.

Címkék: