Lárvafarm a konyhába

A szója és a tofu mellett az egyik legnépszerűbb alternatív fehérjeforrás a lárva lehet a jövőben. Egy egyszerű eszközzel te is tenyészthetsz legyeket vacsorára.


A szója és a tofu mellett az egyik legnépszerűbb alternatív fehérjeforrás a lárva lehet a jövőben. Egy egyszerű eszközzel te is tenyészthetsz legyeket vacsorára.

Egy osztrák dizájner, Kathrina Unger fejlesztette ki a Farm 432 nevű eszközt, mely tökéletesen illik bármelyik konyhába a turmixgép és a kávéfőző közé. Használatához nem kell semmiféle szakértelem, csak néhány Hermetia illucens legyet kell a készülékbe rakni. A legyek maguktól elkezdenek szaporodni, így heti fél kiló ínycsiklandozó lárvára tehetünk szert, mely két fogásra elég.

De miért tartja fontosnak Kathrina, hogy Európában is elterjessze a lárvás recepteket, melyek a keleti kultúrákban kifejezetten kedveltek?

Mert egységnyi takarmányból kilencszer annyi lárvahúst lehet előállítani, mint marhahúst. Emellett a lárvahús háromszor annyi kalóriát és 10%-kal több proteint tartalmaz, mint a marhahús. Bár kalciumban és vasban szegényebb.

A feltaláló úgy jellemzi a sült lárva ízért, mint a ropogós paradicsom egy kis húsos ízzel megfűszerezve. A jelenleg is megvásárolható készülék kifejezetten otthoni használatra készült, de Kathrina már tervezi, hogy miként oldhatná meg, hogy professzionális konyhákban, éttermekben is beszereljék a készülékét.

Mivel elemzők azt jósolják, hogy 2050-re akár duplájára is növekedhet az emberiség protein igénye, ezért az ENSZ is foglalkozik azzal, hogyan lehetne alternatív forrásokat bevonni a táplálkozásunkba. Egy tavalyi riportjukban kiemelik az ENSZ elemzők, hogy a rovarok tenyésztése és fogyasztása lehet az egyik leghatékonyabb út, hogy elkerüljük az élelmiszerválságot, különösen a szöcskékkel és a hangyákkal kapcsolatos kutatásokat támogatják.

Címkék: