Milyen hatással van a férfiakra egy nő magas sarkúban?

Ha azt szeretnéd, hogy egy férfi a segítségedre siessen, jobban teszed, ha magas sarkú cipőt húzol. Négy francia kísérlet szerint legalábbis!


Ha azt szeretnéd, hogy egy férfi a segítségedre siessen, jobban teszed, ha magas sarkú cipőt húzol. Négy francia kísérlet szerint legalábbis!

A teszteket egy Bretagne-i egyetem kutatói végezték, melyből egyértelműen kiderült, hogy a férfiak sokkal segítőkészebbek, közvetlenebbek, ha olyan nőkkel kerülnek kapcsolatba, akik nem két lábbal, csak két ujjheggyel állnak a földön.

A magas sarkú hihetetlen erővel bír a férfi viselkedésre – mondta a tanulmány vezetője, Nicholas Guéguen a Université de Bretagne-Sud kutatója – négy kísérletet is végeztünk, hogy feltárjuk a férfiak ezen Achilles-sarkát.” 

Dupla siker

Az első kísérletben egy 19 éves nő az utcán állított meg férfiakat, és arra kérte őket, vegyenek részt egy közvélemény-kutatásban, és válaszoljanak pár kérdésre arról, hogy mit gondolnak a nemi egyenlőségről. Míg a lány lapos cipőt viselt, a férfiak 40%-a állt meg válaszolni, ám 80%-uk volt hajlandó beszélgetni vele, amikor magas sarkút húzott.

Nő a tét

A második körben négy nő kérdezgette az embereket a helyi étkezi szokásokról ugyancsak egy közvélemény-kutatásnak álcázva. 180 nőt és férfit állítottak meg, és az derült ki, hogy a nőkre nem volt különösebb hatással, hogy a kérdező milyen cipőt hord, ám a férfiak esetében az első kísérlethez hasonló eredmény született.

A méret a lényeg

A harmadik kísérlet a sarok hosszára vonatkozott. Nicholas Guéguen arra kérte a különböző méretű magas sarkút viselő hölgyeket, hogy egyszerű „vészhelyzeteket” teremtsenek:volt hajlandó ejtsék el a táskájukat vagy kesztyűjüket, esetleg botoljanak meg. Döbbenetes, de a férfiak segítő szándékára még az is hatással volt, hogy a „bajbajutott” nő mennyivel jár a föld felett. Minél magasabb a sarok, annál figyelmesebbek a férfiak.

Hódításra hív

A végső kísérlet helyszíne egy bár volt. A tesztben résztvevő nők egyedül ültek a pultnál. Akik lapos cipőt viseltek, átlagosan 14 perc után kapták az első bókot, ám a magas sarkút viselő hölgyeket átlagosan 7 perc után szólították le.

Címkék: