Profilom 2018. január 21. Vasárnap - Ágnes

Milyen problémákat okoz a fiatalkori diétázás?


Több, mint 30 éves kutatás kimutatta, hogy azon nők között, akik túl fiatalon álltak neki diétázni, jóval több küzd evészavarokkal, alkoholproblémákkal és súlyproblémákkal 30 évesen.

A kutatást a Society for the Study of Ingestive Behavior szervezte. Egy egy olyan non-profit egyesület, mely kifejezetten az étkezési szokásainkkal, ételek, italok tudományos vizsgálatával foglalkozik. Ezt a kutatást Dr. Pamela Keel vezette, aki 1982-től kezdve kérdezett ki egyetemista lányokat addigi életükről, evési szokásaikról és legfőképp arról, hogy hány évesen kezdtek el diétázni. A kutatócsoport 10 évvel később újra felkereste a lányokat, hogy megtudják, 30 éves korukra milyen hatással voltak rájuk gyerekkori étkezési szokásaik.

A diéta káros

Az eredmény egyértelműen kimutatta, hogy minél fiatalabban kezd el valaki diétázni, annál valószínűbb, hogy felnőtt korában súlyproblémákkal fog küzdeni. Azon 30-as nők között, akik gyerekként kezdtek el diétázni, vagy tiniként gyötörték a testüket koplalással, nem csak több túlsúlyost, vagy evészavarokkal küzdőt találtak, de többük jelentette, hogy az alkohollal is meggyűlt a bajuk.

Megoldás?

Természetesen nem lehet egyértelműen és csak a gyerekkori, tinédzserkori diétázásra fogni ezen problémák kialakulását. Ám a látottak alapján Dr. Pamela Keel meggyőződése, hogy ha megelőzzük, sőt, megtiltjuk a fiatalkori diétázást, nagy mértékben csökkenthető lehet az evéssel, alkohollal, túlsúllyal kapcsolatos problémák kialakulását. A megelőzésnek pedig csak egy módja van, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, mely a szülők és az iskola felelőssége is. Különösen a tinédzser kor kezdetén kell arra figyelni, hogy a lányok sportosan éljenek és vitaminokban, tápanyagokban gazdag étrend szerint egyenek, ilyenkor ugyanis gyorsan nőnek és hajlamosabbak a hízásra is.

Írta: Mizsei Károly
További cikkek a szerzőtől
 Facebook