Milyen problémákat okoz a fiatalkori diétázás?

Több, mint 30 éves kutatás kimutatta, hogy azon nők között, akik túl fiatalon álltak neki diétázni, jóval több küzd evészavarokkal, alkoholproblémákkal és súlyproblémákkal 30 évesen.


Több, mint 30 éves kutatás kimutatta, hogy azon nők között, akik túl fiatalon álltak neki diétázni, jóval több küzd evészavarokkal, alkoholproblémákkal és súlyproblémákkal 30 évesen.

A kutatást a Society for the Study of Ingestive Behavior szervezte. Egy egy olyan non-profit egyesület, mely kifejezetten az étkezési szokásainkkal, ételek, italok tudományos vizsgálatával foglalkozik. Ezt a kutatást Dr. Pamela Keel vezette, aki 1982-től kezdve kérdezett ki egyetemista lányokat addigi életükről, evési szokásaikról és legfőképp arról, hogy hány évesen kezdtek el diétázni. A kutatócsoport 10 évvel később újra felkereste a lányokat, hogy megtudják, 30 éves korukra milyen hatással voltak rájuk gyerekkori étkezési szokásaik.

A diéta káros

Az eredmény egyértelműen kimutatta, hogy minél fiatalabban kezd el valaki diétázni, annál valószínűbb, hogy felnőtt korában súlyproblémákkal fog küzdeni. Azon 30-as nők között, akik gyerekként kezdtek el diétázni, vagy tiniként gyötörték a testüket koplalással, nem csak több túlsúlyost, vagy evészavarokkal küzdőt találtak, de többük jelentette, hogy az alkohollal is meggyűlt a bajuk.

Megoldás?

Természetesen nem lehet egyértelműen és csak a gyerekkori, tinédzserkori diétázásra fogni ezen problémák kialakulását. Ám a látottak alapján Dr. Pamela Keel meggyőződése, hogy ha megelőzzük, sőt, megtiltjuk a fiatalkori diétázást, nagy mértékben csökkenthető lehet az evéssel, alkohollal, túlsúllyal kapcsolatos problémák kialakulását. A megelőzésnek pedig csak egy módja van, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, mely a szülők és az iskola felelőssége is. Különösen a tinédzser kor kezdetén kell arra figyelni, hogy a lányok sportosan éljenek és vitaminokban, tápanyagokban gazdag étrend szerint egyenek, ilyenkor ugyanis gyorsan nőnek és hajlamosabbak a hízásra is.

Címkék: