Öt meglepő dolog, amit nem tudtál a kávéról

  • írta:
  • 2014.09.29

Tudtad, melyik kávé a világon a legdrágább? És, hogy melyik a legerősebb? Íme öt megdöbbentő tény sokak kedvenc feketéjéről. 


Tudtad, melyik kávé a világon a legdrágább? És, hogy melyik a legerősebb? Íme öt megdöbbentő tény sokak kedvenc feketéjéről. 

1. A világ legdrágább kávéja

A megtisztelő címet a Black Ivory Coffee nevű különlegesség tudhatja magáénak. Kilója csaknem 280 ezer forint. És, hogy miért is ilyen drága ez a kávé? Azért, mert mielőtt megpörkölnék, még tesz egy röpke tizenöt órás utazást valamelyik afrikai elefánt emésztőrendszerében, hogy aztán a trágyájából kiválogatva egy igazán különleges kávét készítsenek belőle, amelyből állítólag hiányzik a jellegzetes keserű aroma. 

2. A világ legerősebb kávéja

Minden kávék legerősebbje az amerikai Death Wish, amelynek koffeintartalma kétszerese a normál kávékénak. A kávé a Robusta és Arabica kávébabok különleges keveréke és 120 mg-mal több koffeint tartalmaz, mint a napi szükséges és még egészséges mennyiség. 

3. A világ leghihetetlenebb kávéja

Igen, már ilyen kategória is létezik, amióta tavaly egy washingtoni kávékevelő férfi, bizonyos Beau Chevassus besétált egy közeli Starbucksba és kért egy saját készítésű frappét, melnyke neve Quadriginoctuple Frap. Összetevői: szója, mokkapor, matatea por, fehérjepor, karamell, eper, két banán, frappuccino chips és vaníliabab. A különlegesség közel 12 ezer forintot kóstált, ám végül a Starbucks dolgozói ingyen adták a férfinak születésnapja alkalmából. 

4. A világ legnagyobb cappuccinója

2012-ben Zágrábban több mint ezer barista készítette el a világ legnagyobb cappuccinóját, amelyet egy 2000 literes bögrében szolgáltak fel. A rekordot a Guinness Rekordok könyve is hitelesítette. 

5. A világ legkávéőrültebb népe

Talán ez a kitétel a legkevésbé meglepő, ugyanis ez az olasz. A taljánoknál nemzeti ital a kávé, kimondva kimondatlanul is "italikum", nem csoda, hogy a kormány törvényileg szabályozza a presszókávé árát. Mindemellett az olaszok kizárólag reggelihez hajlandók tejeskávét, vagy bármiféle más ízesítésű macchiatót és társait fogyasztani, egy bárban ugyanis ez arculcsapásnak számít. A feketét pedig kizárólag állva fogyasztják. 

Címkék: