Tíz esküvői szokás, ami sosem mehet ki a divatból

Amióta világ a világ és létezik a házasság intézménye, az esküvőknek is van egyfajta bejáratott rendszere. Íme tíz olyan szokás, ami nem igazán hiányozhat egy házasságkötési ceremóniáról és amelyek nélkül soha nem létezhet egy klasszikus esküvő. 


Amióta világ a világ és létezik a házasság intézménye, az esküvőknek is van egyfajta bejáratott rendszere. Íme tíz olyan szokás, ami nem igazán hiányozhat egy házasságkötési ceremóniáról és amelyek nélkül soha nem létezhet egy klasszikus esküvő. 

A divat és a trendek örökké változó dolgok és nincs ez másképp az esküvőkkel sem. Időről-időre új szokások honosodnak meg, de egy igazi klasszikus menyegzőn még mindig az évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt bevett szokások dominálnak. Ezek azok a mozzanatok, amik igazán felejthetetlenné teszik a jeles napot és ezekből szedtünk össze tíz olyat, amiknek sosem szabad kimenniük a divatból. 

A hitvesi csók

A házasságkötés megkoronázása a gyűrűk felhúzása utáni hitvesi csók. Az örökké összetartozás jele, minden idők egyik legfontosabb esküvői tradíciója. 

Menyasszonyi csokor

A menyasszonyok évszázadok, sőt, évezredek óta virággal a kezükben és/vagy a ruhájukon vonulnak az oltár vagy az anyakönyvvezető elé. Régészeti feltárások és írásos emlékek bizonyítják, hogy ez igenis egy ősi szokás, aminek sosem szabad elfelejtődnie. A virág jó szerencsét, termékenységet jelképez. 

A csokor eldobása

Szintén ősrégi tradíció, a menyasszony által eldobott csokorért a jelenlévő, egyedülálló hölgyek versengenek, aki pedig elkapja, a hiedelem szerint az megy legközelebb férjhez. Amellett, hogy óriási hagyománya van, még vicces is. 

Esküvői torta

Már az ókori görög esküvőkön is helye volt, ekkor még a termékenység szimbólumaként tartották számon. Mára különös jelentőséget nem tulajdonítanak neki, de mégis elmaradhatatlan egy lagziról. Ki ne szeretné a finom sütiket? 

A torta közös felvágása

Az ókori Rómából indult szokás, hogy az esküvői tortát az ifjú pár vágja fel. Az összetartozás és az új kötelék jelképe. 

A "láthatási tilalom" az esküvő előtt

Szintén óriási tradíciókkal rendelkező hagyomány, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszonyt az esküvő előtt, mert balszerencsét hoz. Egy igazi klasszikus esküvőről elmaradhatatlan, mindkét félben óriási kíváncsiság munkál, vajon hogyan látja majd meg kedvesét a nagy pillanat előtt. 

A gyűrűk

Két ember összetartozásának és örök szerelmének egyik legrégebbi szimbóluma, látható jele annak, hogy valaki egyetlen ember mellé kötelezi el magát. A gyűrűk kölcsönös felhúzása elmaradhatatlan mozzanat egy esküvőn. 

Az első tánc

Egy igazi esküvőn az első tánc az ifjú páré. Ez az igazi buli kezdete, de mégis néhány olyan intim perc, amikor a szerelmesek először lehetnek házasként egy kicsit "egyedül". 

Rízseső

Évszázados tradíció, amelyet a világ több pontján a termékenység jegyében alkalmaztak. Manapság inkább csak egy humoros szokás, ami mégis a legtöbb esküvőről elmaradhatatlan. Vannak országok, ahol rizs helyett cukorkákat dobálnak az ifjú párra. 

A csörgő konzervdobozok

Ez egy szintén nagyon régi szokás, amelyet évszázadokkal ezelőtt azért találtak ki, hogy az ifjú párra leselkedő gonosz szellemeket elűzzék, ezért nagy zajt keltő tárgyakat kötöttek a hintók, szekerek mögé, vagy ha szegényebb, népi esküvőről volt szó, szimplán csak néhány kisérő derekára. Manapság már nem az ártó démonok miatt alkalmazzák, hanem, hogy a csörömpöléssel keltsék fel a figyelmet és jelezzék, két ember életének egyik legszebb napja érkezett el. 

Címkék: