Így edzzünk télen a szabadban

Azért, mert hideg van, egyáltalán nem kell lemondanunk a szabadtéri edzésekről. A futás szerelmesei, a biciklivel vagy gyalogosan túrázni indulók bátran folytassák a mozgást, csupán néhány dologra kell jobban odafigyelniük. 


Azért, mert hideg van, egyáltalán nem kell lemondanunk a szabadtéri edzésekről. A futás szerelmesei, a biciklivel vagy gyalogosan túrázni indulók bátran folytassák a mozgást, csupán néhány dologra kell jobban odafigyelniük. 

Az első és legfontosabb a megfelelően meleg öltözék. A legalsó réteg olyan anyagból készüljön, ami elvezeti a testről a nedvességet, a középső réteg szigeteljen, melegítsen, a legfelső pedig legyen vízhatlan, szélálló. A futók, túrázók, korcsolyázók szerezzenek be technikai öltözetet a fagyos hónapokra, ezzel semmiképpen ne spóroljunk.

 

Mielőtt nekilátnánk az intenzív mozgásnak, mindenképpen melegítsünk be. Ez ilyenkor még fontosabb, mint meleg időben. A bemelegítés tehát legyen a szokásosnál, hosszabb és intenzívebb, hiszen a hideg jobban igénybeveszi az izomzatot. Bemelegítés híján könnyen görcsöt kapnak az izmok és megnő a sérülések veszélye. Óvakodjunk a hirtelen és szokatlan mozdulatoktól, mert ez nincs jó hatással az ízületekre.

A folyadékpótlás legalább olyan fontos, mint melegben, sőt! Hidegben hajlamosak vagyunk elhanyagolni az ivást, nem érezzük a kínzó szomjúságot, pedig a testünk ilyenkor is szomjazik. Pótoljuk és fogyasszunk annyit, mint nyáron. Részesítsük előnyben a gyümölcs- és herba teákat vagy az izotóniás sportitalokat, melyek pótolják az elveszített elektrolitokat.

A hidegben történő intenzív mozgás extra terhelést ró a szívre és a keringési rendszerre, ezért ne hanyagoljuk el a figyelmeztető jeleket. Ha légszomjat, szédülést tapasztalunk, azonnal álljunk le, lélegezzünk egyenletesen, figyeljük a szívverésünket.

 

Edzés végén ne hagyjuk ki a nyújtást, és ugyanúgy, mint a bemelegítés, tartson tovább, mint meleg időben. Szabaduljunk meg gyorsan az átizzadt ruháinktól, különben megfázunk, szélsőséges esetben nem kizárt egy csúnya tüdőgyulladás sem. Vegyünk egy frissítő, meleg zuhanyt vagy még jobb: egy alapos víz alatti masszázs a masszázsmedencében. Itt aztán ellazulhatunk, élvezhetjük, ahogy az erősebb-gyengédebb vízsugarak átdögönyözik a testünket. Jó tesz ilyenkor a finn- vagy az infraszauna is, ahol ugyancsak ellazulnak az izmok. A szaunázás és a masszázsmedencés lazulás a legjobb befejezése a téli edzésnek.

Találja meg Ön is álmai masszázsmedencéjét! Januárban még a 2016-os árakon vásárolhatja meg a SpaTrend bemutatótermi és raktáron lévő medencéit!

Címkék: