Tudtad, hogy a sherry valójában jerez?

  • írta:
  • 2013.06.10

Az angolok kiejtési problémáinál sokkal erősebb volt a különleges ízvilág iránti vágyuk, így lett a spanyolhonban mai napig jerezként tisztelt likőrborból sherry. Háborús időkben értékes zsákmányként hurcolták a szigetekre, békeidőben importálták a több ezer éves hagyományokkal bíró nedűt.


Az angolok kiejtési problémáinál sokkal erősebb volt a különleges ízvilág iránti vágyuk, így lett a spanyolhonban mai napig jerezként tisztelt likőrborból sherry. Háborús időkben értékes zsákmányként hurcolták a szigetekre, békeidőben importálták a több ezer éves hagyományokkal bíró nedűt.


A kizárólag Palomino szőlőből készülő száraz, és persze a Palomino és a Pedro Ximenez, esetleg Moscatel fajták házasításából létrehozott édes változatra is igaz, hogy világhírnevét egyaránt köszönheti a különleges elkészítési eljárásnak és a speciális földrajzi adottságoknak. Valódi sherryt csak akkor kortyolunk, ha az az ún. Sherry-háromszögből, vagyis a Cádiz tartománybeli Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda, és El Puerto de Santa María települések közötti területről származik. A vakítóan fehér jerezi talaj adja a legkiválóbb Palominót, ez nem vitás, ám leginkább a különleges klímának és az egyedülálló elkészítési eljárásnak, az ún. solera-rendszernek köszönhető az értékes végeredmény.


A Palominóból száraz bort készítenek, ami aztán öreg, amerikai tölgyből készült hordókba kerül, hogy a meghatározott sherryfajtának megfelelően erősítsék fel borpárlattal (nem kérdés, hogy ez is kizárólag a Sherry-háromszögből származhat, és rendszerint brandy). Végül a már említett solera-rendszerben érlelik tovább. A legalább három évig tartó folyamatban az egymáson elhelyezett hordósorokban legalul a legidősebb, legfelül a legfiatalabb borokat tartják. A legalsóból palackozzák a sherryt, de csak a hordó tartalmának maximum 30%-át. Így a hordóban maradt italhoz a hiányzó mennyiséget a felette álló hordókból pótolják, abba pedig az afölött álló hordósorból töltik vissza a hiányzó deciket, és így tovább egészen a legfelső sorig.


Az állandó keveredés állandó minőséget és ízvilágot ad, a sherrynkben így akár tíz-húsz éves bor is van. Mi pedig kedvünkre válogathatunk a szárazabb, könnyebb, édesebb és sötétebb típusok közül, mint a Fino, Amontillado, Oloroso, csak hogy a legismertebb stílusokat említsük.


Címkék: