Whisky és Whiskey – csak ennyi lenne a különbség?

Idén újra megrendezik a kétévente aktuális Whisky Show-t Budapesten. Az október 12-ére időzített eseményre máris lehet elővételben jegyeket váltani mindazoknak, akik az évszázados hagyományokkal bíró gabonapárlat rajongói, vagy épp most ismerkednének meg alaposabban ezzel az itallal.  Itt lesz helye tudásgyarapításnak, kérdéseknek és persze kóstolásnak. Hiszen senki sem hiheti, hogy a nagy ’’whisky-nemzetek” párlatait csak a helyesírás és az az egy ’e’-betű különbözteti meg.


Idén újra megrendezik a kétévente aktuális Whisky Show-t Budapesten. Az október 12-ére időzített eseményre máris lehet elővételben jegyeket váltani mindazoknak, akik az évszázados hagyományokkal bíró gabonapárlat rajongói, vagy épp most ismerkednének meg alaposabban ezzel az itallal.  Itt lesz helye tudásgyarapításnak, kérdéseknek és persze kóstolásnak. Hiszen senki sem hiheti, hogy a nagy ’’whisky-nemzetek” párlatait csak a helyesírás és az az egy ’e’-betű különbözteti meg.A skót, az összetett


A Scotch esetében az alapanyagok olyan szorosan kapcsolódnak a területhez, mint sehol máshol. A skót földön termett fő összetevő, az édeskés ízt adó árpamaláta mellett legalább ilyen szerep jut a mocsarakból származó tőzegnek. Ezzel fűtött kemencékben szárítják az árpamalátát, így kapja azt az édes-száraz ízt, füstös jelleget. A hozzá adott víz persze szintén nem lehet akármilyen, a hangás-mocsaras vidékeken átrohanó patakok is hozzájárulnak az utánozhatatlan összetett ízhez. A kész whisky máris csoroghat át a hordókba, amelyekben korábban sherryt, portóit, netán bourbon whiskyt érleltek.


Ír, a lágyabb ízek kedvelőinek


Ír szerzetesek már a VI. században felfigyeltek a lepárlás adta fantasztikus lehetőségekre, és kidolgozták saját módszereiket. Bár az ír whisky fő alkotóeleme szintén az árpa, az nem feltétlenül maláta, és a szárításnál a tőzeg is elmarad. Ezzel búcsút mondanak a füstös aromának, szánkban pedig egy lágyabb, teltebb aroma marad.


A sokszínű amerikai


Tennessee, Kentucky, Pennsylvania, hogy csak néhányat említsünk a híresebb whisky-gyártó államok közül. Az eljárás szinte mindenütt különbözik valamiben, így igen sokszínűek az USA-ból érkező termékek. Ezt persze csak fokozza, hogy az európai kultúrában főszerephez jutó árpa helyett az amerikai gyártók sokkal többféle gabonát használnak fel az előállításhoz. A két meghatározó fajta a rozs és a kukorica. A legnevesebb bourbon fajtának például legalább 51% kukoricát kell tartalmaznia, a legalább két éves érlelési idő alatt pedig az erős, édes ízekkel teli nedű új, égetett tölgyfahordóban pihen. De az sem ritka, hogy érlelés előtt még cukorjuharból készített faszénrétegen eresztik át.


A kevert kanadai


Ha legalább 15 féle kiválóságból kevert, hosszú – akár 6-8 éves érlelési időn is keresztülment – whiskyre, vagy egyszerűen csak a rozs aromáira vágyunk, akkor érdemes kanadai palackokat elővennünk. Fő összetevője, a rozs keserédes karakterét sokszor kukorica eredetű – akár bourbon – whiskyvel párosítják, így lesz a végeredmény lágyabb, kellemesebb összhatás.


Címkék: