Profilom 2017. december 16. Szombat - Etelka, Aletta

Alakítsd át a telefonod virtuális valóság szemüveggé


Csak egy kis kartondoboz és két ügyesen elhelyezett lencse kell ahhoz, hogy okostelefonodból virtuális valóság szemüveget készíthess pár ezer forintból.

A virtuális valóság (virtual realty - VR) szemüvegek lényege, hogy a bennük található két kis monitor némileg eltérő képeket sugároz külön a bal és külön a jobb szemedre. Az agyad a beérkezett információt háromdimenziós képpé alakítja. Ezzel a technikával a lakásod közepén állva is bejárhatod például a Buckingham-palotát, a fotelben ülve úgy érezheted, mintha egy igazi versenyautót vezetnél. És persze videojátékokat is úgy játszhatsz egy VR szemüveggel, mintha te lennél a játék főszereplője, akárcsak a Tron című filmben:

Házilag, praktikusan

A VR szemüvegek nagyon drágák, ezért kezdtek el mérnökök azon dolgozni, hogyan lehetne elérhetővé tenni ezt a technológiát mindenki számára. A megoldást az okostelefonok jelentik, és a google már elő is rukkolt egy megoldással. A mobilodat bele kell helyezni egy kis kartondobozba, majd a dobozt a szemed elé kell tenni. Belül két lencsét helyeztek el, melyeknek az a szerepe, hogy a telefonod képernyőjének csak egy részét lásd az egyik, illetve másik szemeddel.

A telefon kijelzőjét egy program két részre osztja, mely onnantól kezdve két külön monitorként működik. A leírás alapján egyszerű összerakni ezt a szerkezetet, a szükséges programok pedig letölthetők Androidra és iPhone-ra is. A nagy cégek után kisebb vállalkozások is elkezdték fejleszteni a saját, olcsó VR szemüveg szettjüket. A DODOcase például már mozgásérzékelőt is felszerelt a doboz elejére, mely felismeri a kezedet, így a virtuális valóságon belül is tudod használni az ujjaidat. Illetve nyílt forráskódú programokat is fejlesztenek, melyekkel te is felvehetsz 3D-s környezetet.

Például, ha egy szép helyen nyaralsz, felveheted a tengerpartot, majd hazaérve úgy mutathatod meg barátaidnak, merre jártál, hogy ők is úgy fogják érezni, mintha a homokos parton állnának a napsütésben.

Írta: Mizsei Károly
További cikkek a szerzőtől
 Facebook